Termocentrala de la Paroseni, una dintre cele mai performante din România a intrat în vizorul mai multor oameni de afaceri chiar si, dacã Mintia va fi preluatã de Consiliul Judetean Hunedoara, sindicatele din cadrul CEH cautã sã se asigure cã aceasta rãmâne la viitorul Complex Energetic Valea Jiului.
Decizia stã în mâinile premierului Viorica Dãncilã cu care urmeazã sã fie stabilitã o întâlnire la Bucuresti, iar sindicalistii spun cã doar atunci lucrurile pot garanta continuarea activitãtii miniere.
„Pot sã vã spun cã, în foarte scurt timp, vom avea o întâlnire cu  doamna prim-ministru pe aceastã problemã, care, în momentul de fatã, nu este foarte clarã din acest punct de vedere. Ordonanta de separare a activitãtii diferã putin fatã de ceea ce am stabilit noi cu doamna premier, în Valea Jiului, iar diferentele vin din abordarea Ministerului de Finante. Noi am fost destul de  deranjati cã Ministerul Energiei nu ne-a informat despre aceste modificãri si am aflat despre ele în urma declaratiilor  ministrului de finante”, spune Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele, din careul CEH.
Diferentele despre care vorbesc sindicalistii se referã la activele ce ar urma sã fie date în platã, ca CEH-ului sã i se steargã datoriile.
„Acestea vor ajunge la ANAF, iar apoi ele pot fi administrate sau concesionate, lucru care poate duce la aspecte care pe noi ne deranjeazã. Spre exemplu, Mintia poate sã ajungã doar în concesiune la CJH si acesta nu poate deveni proprietarul, iar asta greveazã anumite aspecte în acea activitate. Noi putem avea surpriza sã nu  putem constitui Complexul Energetic Valea Jiului asa cum ne dorim noi”, a mai  adãugat Cîmpean. Mai mult, existã si alte riscuri, dupã cum vorbesc cei din minerit. „Dacã normele de aplicare ale ordonantei nu vor fi destul de clarã, cã tocmai asta vrem noi sã clarificãm cu doamna premier, ni s-a spus cã existã orice risc. Chiar existã riscul unei administrãri private. Ne putem trezi cu o firmã care sã vinã sã spunã cã 300 de angajati al Termocentrala Paroseni sunt prea multi si mai  trebuie dati afarã. Pentru cã Paroseniul este una dintre cele mai interesante  termocentrale din România, de aceea noi vom milita  ca CEH sã includã Termocentrala Paroseni”, mai afirmã darius Cîmpean.
Discutiile pe aceastã temã, ca si despre emiterea Ordonantei care sã garanteze modul de despãrtire al CEH de Mintia si constituirea Complexului Energetic Valea Jiului, vor fi  concludente abia dupã întâlnirea cu Viorica Dãncilã. Întâlnire ce va avea loc în câteva zile.
Diana Mitrache