O problemã extrem de importantã pentru turistii si cabanierii din Straja a fost cea a pericolului creat de posibilitatea izbucnirii unui foc în statiune.
Urbanismul haotic în care s-a construit fiecare cabanã, a generat o aglomeratie de cabane si cãsute de vacantã, iar ca sã ajungã în statiune, pompierii sunt nevoiti sã urmeze un drum rutier lung si o cale anevoioasã.
S-a discutat si despre înfiintarea unui post permanent de pompieri în statiune, însã, fãrã surse de apã, lucrul este aproape imposibil. Si, acum când se vorbeste despre aductiunea apei de la Valea de Pesti, situatia pare cã se va rezolva.
„Cu greu ne-am descurcat. Nu e ceea ce trebuie. Dupã aceastã investitie si dupã ce aici vor fi si hidranti, probabil vor veni si autorizatiile ISU”, a spus Emil Pãrãu, proprietar de pensiuni în Straja. Montarea hidrantilor la Strajã este una dintre cele mai importante lucrãri ce va avea loc în statiunea de munte, iar acest lucru va fi posibil în cadrul proiectului ce va fi scos la licitatie în perioada urmãtoare.
„Am fãcut drumul, canalizarea, dar acum trebuie sã ajungã acolo apã potabilã. (…) Existã solutia tehnicã si sunt sigur cã, cu ajutorul consilierilor judeteni, vom gãsi solutia financiarã pentru ca si Strajã sã beneficieze de servicii de apã potabilã”, a adãugat si Costel Avram, administratorul public al judetului Hunedoara. Investitia este preconizatã a se realiza în urmãtoarea perioadã si abia apoi cabanele de aici vor intra în legalitate, pentru cã pânã acum, niciuna nu are aviz de la ISU, din lipsa hidrantilor.
„Cel mai important lucru este sã aducem apa, dar am discutat sã punem si foarte multi hidranti aici în statiune, pentru cã avem o problemã din punctul de vedere al celor de la ISU, acesta fiind un sprijin de la CJH. În momentul când vom finaliza aceastã investitie, cabanele vor putea sã intre în legalitate, cã vor avea canalizare, apã, drum deci tot ce le trebuie”, a precizat si Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Mii de oameni ajung în sezonul de schi la Strajã, iar autoritãtile de la Lupeni recunosc cã statiunea aduce profit. Este nevoie si de conditii optime, iar aductiunea apei în statiune, dupã canalizare, va fi unul dintre cele mai importante puncte. Cabanele vor avea apã potabilã, în munte vor fi montati hidranti, iar turistii nu vor mai avea apã rationalizatã, asa cum se întâmplã acum în plin sezon, când consumul creste.
Diana Mitrache