Biblioteca Universitãtii din Petrosani a gãzduit la sfârsitul sãptãmânii trecute lucrãrile unui simpozion cu participare internationalã. Manifestarea stiintificã a reunit circa 150 de specialisti în minerit care au prezentat peste 100 de lucrãri.

Deschiderea oficialã a lucrãrilor a avut loc în Aula universitãtii, în prezenta autoritãtilor locale si judetene. „Este vorba despre o actiune stiintificã care reprezintã un capitol deosebit de important pentru municpiul Petrosani.Cu atât mai mult cu cât la aceastã manifestare au fost prezenti specialisti în minerit, nu numai din România, ci si din strãinãtate”, a spus Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Dupã înmânarea unor diplome cãtre unele personalitãti, manifestarea stiintificã „Universitaria SIMPRO 2012” a debutat cu prezentarea lucrãrilor semnate de cãtre participantii la simpozion. Ultima zi a manifestãrii, respectiv sâmbãtã, 13 octombrie, a fost dedicatã unor mese rotunde organizate pe diverse teme legate de viitorul industriei miniere în context european. În vederea organizãrii simpozionului, consiliul local al municipiului Petrosani a alocat suma de 6.000 de lei.

Sub egida Simpozionului International Multidisciplinar ”Universitaria Simpro 2012” si în preajma aniversarii a 20 de ani de la înfiintarea Facultatii de Stiinte, la Universitatea din Petrosani a avut loc sâmbata, 13 octombrie, un workshop cu tema The Role of Finances in Solving Financial Crisis destinat, în primul rând, doctoranzilor în domeniul finante. Au participat la dezbateri pe aceasta tema, doctoranzi de la Academia de Studii Economice, Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timisoara împreuna cu conducatori de doctorat în domeniu, respectiv prof.univ.dr.ec. Petre Brezeanu de la Academia de Studii Economice, prof.univ.dr.ec. Gheorghe Matei de la Universitatea din Craiova. Deasemenea  Departamentul de Stiinte Economice, cel care a initiat aceasta manifestare, a fost reprezentat de conf.univ.dr.ec. Claudia Isac– prodecan Facultatea de Stiinte, lector univ.dr.ec. Imola Driga – director departament, lector univ.dr.ec. Mirela  Monea – secretar stiintific departament, conf.univ.dr.ec. Ilie Rascolean – presedintele Senatului Universitatii din Petrosani, lector univ.dr.ec. Alin Monea – vicepresedinte C.E.C.C.A.R. Tematica lucrarilor prezentate a fost deosebit de actuala si a stârnit discutii interesante si constructive. Prin  originalitate si modul de expunere s-au remarcat  lucrarile  sustinute de consilierul judetean asist.univ.drd. Adrian Nicolae David, doctorand la Universitatea de Vest din Timisoara, cadru didactic la Facultatea de Stiinte  si lucrarea d-nei asist.univ.drd.ec. Ana Stanciu, doctorand la Academia de Studii Economice, cadru didactic la Facultatea de Stiinte, care au evidentiat mecanismele economice si juridice ale insolventei agentilor economici, respectiv necesitatea  optimizarii cheltuielilor publice în România.

Mircea Nistor