Alegerile europarlamentare au reconfigurat scena politicã provocând un declic în societate, prezenta românilor la vot depãsind cu mult prognozele sociologilor.  În opinia deputatului Marius Surgent, votul dat de români la alegerile  europarlamentare, un scrutin considerat fãrã mizã pentru electorat, a arãtat cã  societatea îsi doreste o  clasã politicã mult mai responsabilã, capabilã sã îsi asume unele decizii si care sã înteleagã semnalele pe care electoratul le transmite în mod constant.
“Tinerii au dorit sã le transmitã politicienilor cã le pasã de România si de viitorul lor”
“Numãrul mare de alegãtori care au dorit sã îsi exprime votul la alegerile europarlamentare aratã cã societatea româneascã este preocupatã de ceea ce se întâmplã în România si în Uniunea Europeanã. Mobilizarea tinerilor la vot, o premierã pentru România ultimilor douã decenii, este o confirmare a faptului cã acestia doresc sã se implice în societate. Prin prezenta lor la urne, tinerii au dorit sã transmitã clasei poltice un mesaj foarte simplu: cã le pasã de România si de viitorul lor. Tocmai de aceea, în opinia mea, acest declic produs în rândul tinerilor prin constientizarea  importantei votului este cel mai puternic mesaj dat clasei poltice în ultimul deceniu. Este un fapt îmbucurãtor care transmite un semnal pozitiv în societate”  a precizat deputatul Marius Surgent.
Consens politic pentru revizuirea Constitutiei
În ceea ce priveste votul românilor la referendum, deputatul Marius Surgent spune cã rezultatul era previzibil având în vedere dezbaterile care au avut loc în ultimii ani pe aceste teme si impactul pe care aceste dezbateri l-a declansat în societate. De aceea  deputatul sperã cã va exista un consens politic atât în ceea ce priveste transpunerea acestui referendum în Constitutie precum si pentru o revizuire mai largã a Constitutiei, având în vedere problemele constatate de-a lungul timpului “ Revizuirea Constitutiei se poate realiza cu acordul a douã treimi din numãrul total al parlamentarilor.
De asemenea modificãrile ce urmeazã a fi aduse Constitutiei se pot face doar prin acordul dat de cetãteni în urma unui referendum decizional. Tocmai de aceea va trebui organizat un nou referendum care prin rezultatul sãu sã poatã da acordul Parlamentului de a modifica Constitutia. În opinia mea acest referendum ar trebui sã continã si alte teme ce vizezã modificarea Constitutiei pentru cã despre o revizuire într-un sens mai larg a Constitutiei s-a discutat de foarte multã vreme. Ori pentru acest lucru trebuie sã avem un consens politic la nivelul Parlamentului si o serie de dezbateri foarte serioase si aplicate”, a declarat deputatul.
Este nevoie de o revizuire realã, aplicatã si fundamentatã a Constitutiei
“Va trebui sã cãdem de acord dacã facem o revizuire realã a Constitutiei pentru cã în ultimii ani am constatat modul defectuos în care functioneazã institutiile statului, multe din deciziile Curtii Constitutionale privind solutionarea unor conflictele de naturã constitutionalã arãtând lacune sau neclaritãti ce pot da loc de interpretãri. Tocmai de aceea consider cã nu ar trebui sã mai cãdem în capcana de a schimba legislatia în functie de interese sau de curente politice de moment, iar mai apoi sã încercãm sã ne dãm seama cum sã le rezolvãm. O temã care ar putea sã facã obiectul revizuirii Constiutiei ar putea fi si cea legatã de posibilitatea dizolvãrii Parlamentului prin acord politic, în situatii de crizã, solutie imposibilã în acest moment. De asemenea cred cã trebuie sã avem în vedere si faptul cã o revizuire a Constitutiei trebuie sã tinã cont de drepturile si libertãtile cetãtenilor pentru cã nu putem nega nici faptul cã în ultimul deceniu s-au întâmplat abuzuri grave în Justitie.
Ca liberal consider cã Justitia nu poate fi selectivã iar înfãptuirea Justitiei trebuie fãcutã cu respectarea tuturor drepturilor de care beneficieazã cetãtenii”, a concluzionat deputatul ALDE, Marius Surgent.