Sunt afise în statiunea Straja prin care turistii sunt avertizati cã apa nu este de bãut. Asta, pentru cã nu existã statie de clorinare si tratare corespunzãtoare, iar proprietarii de cabane spun cã, apa ce curge la robinet, nu este nici mãcar suficientã, ei fiind nevoiti, în perioadele de vârf, sã rationalizeze consumul.
„Sperãm sã avem si noi apã potabilã în Straja si, bineînteles, ca toti cei din Straja sã aibã apã. Din pãcate, în perioada de vârf, nu este debit suficient si atunci sunt cabane care au apã cu program. Noi avem captate toate izvoarele din Straja, dar nu fac fatã la numãrul mare de turisti ce, an de an, urcã în Straja. Gânditi-vã cã peste 3.000 de oameni consumã apã în Straja si noi avem 3 izvoare captate, singurele de aici. Avem bazine mari, dar nu fac fatã în 24 de ore, unele cabane având program de furnizare a apei”, spune Emil PÃRÃU, investitor din Straja.
Cei de la Apa Serv au gãsit si solutia si apa va veni, la Straja, direct din vestul Vãii Jiului, de la o statie de tratare ce a fost modernizatã cu fonduri europene si, ca atare, functioneazã la cele mai bune standarde. „Ca sã îmbunãtãtim acest serviciu, împreunã cu CL Lupeni si CJH, plus reprezentantii celor 200 de cabane care sunt aici, am gândit sã aducem apa în Straja. Apa potabilã, dupã toate analize pe care le-am fãcut, va fi adusã de la Valea de Pesti”, a precizat Cristian Ionicã, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara au venit în teren sã vadã stadiul lucrãrilor la drumul ce duce spre Straja si care acum a fost asfaltat, dar au vorbit si despre necesitatea introducerii apei, dupã ce canalizarea a ajuns la cabanieri. „Anul trecut am finalizat partea de canalizare la Straja si, îmi spunea primarul cã, partea de canalizare e ca un om fãrã picior, fãrã aductiunea de apã. Unul din lucrurile pentru care am venit este sã facem o analizã a posibilitãtilor de alimentare cu apã potabilã, pentru ca turismul din Straja sã fie un turism civilizat”, a adãugat si Mircea Bobora, presedintele CJH.
Primarul de la Lupeni spune cã Straja aduce profit, dar ca sã intre în legalitate, cabanele au nevoie de autorizatii ISU, ori ele nu pot fi primite pânã ce nu vor fi amplasati în zonã hidranti.
„Mã bucur cã avem canalizarea si cel mai important lucru urmeazã sã tragem apa si mai apoi sã punem si foarte multi hidranti, pentru cã este o problemã pe care o avem cu cei de la ISU si nu primim autorizatii. Mã bucur cã, atunci când vom reusi, toate cabanele vor avea apã, canalizare, drum de acces si ele pot intra în legalitate”, a mai spus si Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. Vizita celor de la Consiliul Judetean a dat posibilitatea de a gãsi solutii si astfel, Straja este pe punctul de a deveni una dintre cele mai cãutate statiuni din România. Solutiile pentru apã le-a gãsit operatorul de apã din Valea Jiului, nu mai rãmâne decât posibilitatea de a finantatã lucrarea, lucru pentru care va fi gânditã o hotãrâre de consiliu judetean.
„Au variante la aceastã orã, pentru a rezolva problema apei potabile în Straja. Sunt sigur cã si cu ajutorul consilierilor judeteni, vom gãsi solutia financiarã ca Straja sã beneficieze de servicii de apã potabilã si apoi putem spune cã lucrurile se rezolvã”, a conchis Costel Avram.
Reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara s-au întâlnit în teren cu cabanierii si cu cei de la Apa Serv pentru a vedea exact ce posibilitãti sunt pentru executia lucrãrii si cum trebuie sã arate proiectul. Asta, pentru cã si DSP a cerut celor de acolo sã se conformeze cât mai repede cerintelor de sãnãtate publicã.
Diana Mitrache