„Ajutorul se acordã atunci când un om este mort. Trebuie sã suflãm pe el si îl întoarcem si atunci o sã îsi revinã”. Asa mi-a spus o fetitã din clasa  pregãtitoare, care asista la o manevrã de prim-ajutor, în cadrul unui exercitiu la scoalã.
Sunt cei mai mici sanitari priceputi, dar sunt si la primele lor lectii de prim-ajutor. Vorbim despre elevi, mai mici din clasa pregãtitoare a Scolii Gimnaziale nr 7, dar si mai mari, care, cu cuvintele lor, ne-au spus ce cred ei cã trebuie sã facã, când sunt pusi în situatia în care cuiva îi e rãu. Asta, în cadrul unui exercitiu demonstrativ, organizat de scoalã, în parteneriat cu Crucea Rosie Petrosani si  Primãria municipiului Petrosani.
„Eu stiu cã mereu trebuie sã ajuti un om, dacã e prietenul tãu si are nevoie de ajutor.  Cu pastile si cu medicamente”, ne-a explicat o altã fetitã, iar un coleg un pic mai mare a dat explicatia finalã:
„Eu acord primul  ajutor, când este momentul potrivit si când trebuie sã ajut o persoanã ca sã trãiascã cât mai mult.  Dacã  e întins si are un fel de problemã, întâi  verificãm pulsul, dacã respirã, dacã ne aude. Apoi sun la 112”. Cei mari, care s-au întrecut deja la nivel de zonã, au demonstrat cã sunt cei mai buni si chiar au avut ocazia sã punã în practicã ceea ce au învãtat, încã de când erau si ei la clasele pregãtitoare.  „Am participat cu  un echipaj de la Scoala nr 7 la concursul Sanitarii Priceputi si  ne-am calificat la faza judeteanã, la Ilia, unde am obtinut locul II. Am fost un echipaj din 6 fete, din clasa a VII-a B. Suntem pregãtiti si psihic si putem acorda un ajutor cuiva, care are nevoie, pentru cã stim sã recunoastem diverse simptome. Sincer, am acordat ajutorul unui om, anul trecut. Lesinase pe stradã si am aplicat toate metodele pe care le stiam. Mama mea lucreazã la spital si de la ea am auzit cã si-a revenit si acum este bine”, a explicat Laura Karmina Panaite, câstigãtoarea locul I la concursul zonal Sanitarii Priceputi. Concursul are ca scop tocmai constientizarea copiilor, care sunt antrenati sã nu se sperie si sã stie ce au de fãcut. Crucea Rosie cautã sã îi educe pe cât mai multi în acest sens.

„S-au desfãsurat timp de trei luni, cursuri de prim-ajutor în scoli si voluntarii de la Crucea Rosie au venit cu noi, la fiecare clasã. Fiecare  si-a delegat un echipaj, care azi concureazã. Educatia pentru sãnãtate si acordarea primului ajutor sunt foarte importante, pentru cã se întâmplã în ziua de azi, multe cazuri, ca  victimele sã moarã, cã nimeni nu a stiut sã îi acorde primul ajutor de bazã, mãcar pânã ajunge un echipaj  de urgentã. Am fost  surprinsã sã vãd cã si cei mici au stiut sã recunoascã o persoanã care are puls, care nu are, cum sã actioneze, pe cine sã sune. Asta pentru cei mici, iar cei mari stiu si mai bine ”, a spus Cristina Sîrbu, presedinta Crucea Rosie Petrosani. Nu a fost doar pentru palmares, pentru cã fiecare echipaj a primit si câte un cadou dulce si o mini-trusã de prim-ajutor. Dulciurile au venit de la fotbalistii care au înteles cã acest gen de educatie este primordial. „Cadourile le-am obtinut cu ajutorul fotbalistilor, care au vrut sã le ofere asta de 1 iunie. Este un proiect mai mare pe care noi îl desfãsurãm si care se numeste Sãnãtate prin miscare, în parteneriat cu Universitatea din Petrosani. Mai multe echipe au fost în concurs si bãietii s-au decis sã le ofere dulciuri celor ce participã la acest concurs, ca noi sã-i premiem”, a mai adãugat Cristina Sîrbu.  În toate scolile au loc astfel de concursuri si voluntarii de la Crucea Rosie le-au explicat  tuturor ce au de fãcut.  La final, mãcar sã ne alegem cu o generatie  ce nu va sta pasivã, când un om cade pe stradã.
Diana Mitrache