Apãrute din doctrina comunistã, prin mârsãvie si smecherii politice, echipele Steaua si Dinamo au parte numai de ghinioane în ultimii ani. Sã le luãm pe rând.
Steaua Bucuresti a apãrut sub numele ASA în 1947, ulterior împinsã de regimul comunist spre divizia ”A”, prin excluderea echipei Carmen Bucuresti, primul antrenor fiind Cibi Braun – Bogdan care venea de la Jiul Petrosani! Ulterior echipa s-a impus (din 1950 sub numele CCA) si în plan national câstigând titluri si Cupe ale României, ca punct suprem fiind Cupa Campionilor Europei în 1986 si Superliga Europei în 1987.
Din 1961 s-a numit ”Steaua”. Are un record greu de egalat, 104 meciuri fãrã înfrângere între iunie 1986 – septembrie 1989. În 1998 sectia de fotbal s-a separat de CSA. Steaua primind în concesiune pe 20 de ani denumirea ”Steaua” sub conducerea lui Viorel Pãunescu. În 2002 Gigi Becali face majorãri de capital, ceea ce va duce la detinerea majoritãtii actiunilor transformând compania guvernantã în una publicã în 2003.
În anul 2011 clubul patronat de Becali este actionat în instantã de CSA Steaua dupã mai multe decizii contradictorii,  anuleazã marca dând  dreptate clubului armatei. Astfel, în 2017 clubul armate înfiintase o nouã echipã de fotbal, pornind la drum din liga a IV-a. Gigi Becali continuã si el din aprilie 2017 cu un nou logotip, precum si cu noul nume ”FCSB”.
Carmen Bucuresti exista din 1922 finatatã ulterior de fratii Dumitru si Gheorghe Mociornitã, oameni de afaceri în industria încãltãmintei. ”Moartea” echipei Carmen s-a tras de la un meci ce trebuia disputat, echipa sovieticã Dinamo Tblisi, cu ordin de la Ana Pauker, demnitarã comunistã, de a pierde  partida.
Patronul Mociornita a refuzat sã joace în astfel de conditii, echipa primeste o serie de sanctiuni si desi în editia 1947-1948 ocupã locul 2 în divizia ”A”, la ordin politic va fi  desfiintatã, locul sãu fiind luat de ASA (viitoarea Steaua). Printre jucãtorii importanti de atunci, viitorul golgeter al Jiului, Iuliu Farkas I.  În 2017 un grup de oameni de afaceri  reinfiinteazã ”Carmen” (ca si situatia ”Steaua”) si iatã cã în vara lui 2019, ca o rãzbunare a unui timp istoric de acum sapte decenii, Carmen Bucuresti câstigã turneul de baraj de promovare în liga a III-a, învingând în meciul decisiv pe … Steaua! Coincidentã? Destin? Întâmplare? Oricum o  curiozitate a fotbalului  ligii I, mult mai savuroasã decât anostul campionat 2018-2019…
GENU TUTU