Un om a murit în subsolul unui bloc din Bãrbãteni. Case izolate de viiturile care au distrus drumurile, ape iesite din matcã, poduri si podete suflate ca de vânt, oameni îngroziti de potop si torenti uriasi.
Acesta este, pe scurt, peisajul apocaliptic, dupã numai o orã de ploaie torentialã. Specialistii  sistemului hidrotehnic Ape Jiu spun cã a plouat la Lupeni si Vulcan cu aproape 70 l/mp, cam 1 litru pe minut, lucru nemaiîntâlnit de multi ani. Acoperisurile oamenilor  s-au nãruit sub potop, iar podetele au fost luate de viituri, inundând zeci de gospodãrii.
Oamenii i-am gãsit, dupã 11 ore de stat în apã, printre pompierii ce le dãdeau o mânã de  ajutor. Nimeni nu mai întelegea cum o ploaie de numai 50 de minute, a putut sã le distrugã totul.  Primii pe care i-am întâlnit erau chiar la drumul national DN 66A, la intrarea în Lupeni. Acolo, pompierii scoteau apa dintr-o curte încã inundatã, dupã 11 ore de la interventie. Si toti au dat vina pe pâraiele din orase: „Din cauza pârâului Rosia, care nu e curãtat, se strâng gunoaie, ce vin de la piata veche. Podetele caselor s-au înfundat si apa ne-a inundat. Pânã la brâu era. Peste un metru. De asearã de la ora 9,30, pompierii dau apa din curte. A fost rupere de nori si piatrã. În 20 de minute, nici nu m-am gândit sã îmi facã asa ravagii. Casa e inundatã, grãdina e nenorocire, nimic nu mai avem”, ne-a spus femeia ce locuia la intrarea în Lupeni si care ne-a arãtat cum un butoi plin cu 100 de litri de apã a fost mutat cu mare usurintã de puhoaie, zeci de metri.
Cartierul Stefan a fost si el luat de viiturã. Nimic nu a stat în calea puhoaielor, care au luat cu ele tone de deseuri, pet-uri si multã mizerie. Asta a înfundat podetele si a fost o chestiune de minute pânã ce apa si-a creat un nou drum, rupând strãzile.  „Asearã a intrat apa în casã. mi-a luat covoare, pat, tot. A fost pânã la genunchi apa. Mi-a stricat tot în casã. Într-o jumate de orã a fost plin în casã, intra pe sub usã apa, iar în curte era pânã la brâu”, ne-a spus un alt om ce locuieste chiar în apropiere de vãrsarea pâraielor de munte în Jiu, un loc ce a fost efectiv luat cu asalt de puhoaie.
Altii au rãmas fãrã electrocasnice si multi au constatat cã centralele electrice, aparatele din casã si tot ce aveau în prizã, au fost distruse. „Mie, masina de spãlat, frigiderul si masina de spãlat mi s-au stricat. A plouat cam o orã. Ca acum ploi nu am mai vãzut. Am 49 de ani, dar credeti-mã cã nu am mai vãzut. Am mai fost inundati acum cam 15 ani, dar asa de rãu nu a fost. Acum e foarte rãu”, ne-a spus un bãrbat, iar o altã femeie ne-a explicat cum a trãit sub teroare, în momentul în care furtuna a distrus acoperisul casei.  „Asearã copilul mi s-a speriat, cã a cãzut hornul. De la ploaie a cãzut, a dat si cu gheatã si a cãzut hornul în pod. Acum ne era fricã sã nu cadã tavanul pe noi. La vecini, i s-a rupt coama principalã de tavan”, a spus femeia.  „Doi ani la rând s-au fãcut reparatii la pâraiele de aici. Este o teavã, care s-a înfundat. E pusã de anul trecut si s-a înfundat cu gunoaiele din Cartierul Stefan, cu crengi. Apa a venit pe drum, a rupt drumul, podul, totul de la gunoaie. Au fost bidoane, nu am vãzut în viata mea atâtea bidoane”, spunea o altã femeie ce locuieste în zona în care apele au luat podetele si au lãsat în urmã tone de sticle de plastic.

Pompierii au lucrat ore în sir, pe schimburi si au venit la Lupeni si Vulcan si echipaje din restul judetului. Au fost nu mai putin de 6 motopompe transportabile si una de mare capacitate, 3 autospeciale pentru evacuarea apei.
„Peste 40 de pompieri de la Detasamentele din Petrosani, Deva si Hunedoara, organizati în echipe multiple, au  actionat pentru evacuarea apei din subsoluri, curti, gospodãrii. Sunt 69 de locuinse situate pe 14 strãzi din Lupeni si Vulcan. În urma ploilor torentiale, prognozate de un cod portocaliu de vreme rea, a fost distrus covorul asfaltic pe DN 66A, între Lupeni si Vulcan pe o suprafatã de 20 mp. Circulatia a fost blocatã cam 2 ore, însã, dupã retragerea torentilor, care s-au scurs de pe versanti, a putut fi reluatã circulatia si  îndepãrtate resturile”, a precizat Anemona Doda, purtãtor de cuvânt ISU Hunedoara.
Edilii au iesit în oras încã de pe timpul noptii. Au fãcut apel la calm, iar dimineatã, au întocmit bilantul provizoriu.
„Am avut foarte multe gospodãrii afectate. Peste 102 gospodãrii au fost inundate, iar apa intrat la peste un metru. Este o situatie foarte gravã, dar am fãcut în asa fel încât sã îi sprijinim pe oameni.  Cei de la ISU au actionat simultan în peste 20 de locuri din oras. Au venit si din Hunedoara si de la Petrosani.  Sunt 28 de km de drumuri lãturalnice distruse, rigole de asemenea, 12 podete rupte efectiv, practic, în 45 de minute, vremea a distrus foarte mult. Am adus proiectanti, echipa tehnicã, evaluãm si vom vedea la ce sumã se ridicã pagubele, dar e mult dacã avem 28 de drumuri lãturalnice afectate, peste 12 pâraie, 102 gospodãrii inundate, inclusiv avarii la aparatele electrocasnice si mobilã. Viata oamenilor de aici s-a distrus în 45 de minute”, a spus si Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni, pe care l-am gãsit de la prima orã, printre oamenii afectati de ploaie.  Lucian Resmeritã spune cã va solicita si  ajutor de la Guvern si cã a discutat si la Prefecturã situatia din Lupeni. La fel a fost la Vulcan, în zona Paroseni. Si acolo torentii au inundat casele  oamenilor, iar edilul din Lupeni sustine cã situatia era si mai dezastruoasã, dacã nu reusea sp reabiliteze strãzile cu banii de la inundatiile trecute. Primãria a mobilizat peste 100 de oameni ce au iesit încã de seara de la ora 22,00 în stradã si pompierii au actionat prompt, însã, puhoaiele au fost imposibil de stãvilit.  Potrivit responsabililor de la Apele Române, în zona de Vest a Vãii Jiului a plouat, pe un cod  portocaliu de inundatii cu 69,9 l/mp, iar la Barajul Valea de Pesti au fost  precipitatii de 36 l/mp. Asta, în timp ce în estul Vãii Jiului, al Petrosani si Petrila, unde de asemenea s-a simtit furtuna,  precipitatiile au fost de doar 17 l/mp.
Diana Mitrache