Rugby-ul, acest nobil sport bãrbãtesc a fost adus în România în anul 1909 de studentii români întorsi de la studii din Franta, iar zece ani mai târziu, în 1919, în luna iunie, se înfiinteazã, prima echipã din provincie, Minerul Lupeni, având culorile rosu-negru.
Pionierii rugby-ului lupenean s-au numit Blasco, Leonard, Cetec, Novac, Tuth, Zumdei sau Socolescu. Rugby-ul stagneazã la Lupeni în timpul celui De-al Doilea Rãzboi Mondial, dar având sprijinul printului Serban Ghica, el este revitalizat în anii 40. Dupã 1954 Minerul Lupeni joacã în Divizia ”B”, reusind prima promovare în 1989, sub bagheta antrenorilor Ovidiu Florescu si Augustin Balazs, cu o serie de jucãtori de valoare precum Pingert, V. Kelemen, Câsu, Ceru, Mãrmãnean, Coco, Patrichi sau Radu Man.
În 1992 ajunge în Divizia Nationalã devenind vicecampioanã în sezonul 1993-1994. Vor fi 6 campionate la nivelul Superligii, apoi dupã o retrogradare în anul 2000 echipa revine în 2003 în elitã, dupã un meci dramatic de baraj la Brasov, 11-6 cu Grivita Bucuresti, cu o echipã de excelenti jucãtori precum (vezi pagina 14).
Echipa va mai activa douã sezoane în Divizia Nationalã, 2003-2005, dar în Divizia ”B” va avea un ultim joc pe 8 octombrie 2005 la CFR Brasov, luându-se decizia retragerii echipei din campionat, la 85 de ani de la înfiintare…
Iatã cã însã, dupã 15 ani de la acel ultim sezon competitional, spiritul rugby-ului la Lupeni rãmâne viu, un numãr mare de fosti componenti rememorând momentele frumoase ale acestei echipe, la 100 de ani de existentã, în anul 2019.
S-a întâmplat pe 25 mai. Stadionul ”Minerul” din Lupeni a cunoscut o efervescentã ca pe vremuri, lucru extrem de important având în vedere cã din punct de vedere competitional rugby-ul a murit de vreo zece ani iar fotbalul cam tot de pe-atunci…
Au fost prezenti câteva sute de spectatori, fanfara minerilor, s-a creat o atmosferã emotionantã, tipicã spiritului rugbystic. Lumea sportului din Lupeni a trãit, oricum, momente frumoase.
Dupã protocolul de prezentare, a urmat un meci de rugby desfãsurat pe durata a douã reprize în care fosti rugbysti depun toate eforturile pentru a tine pasul cu sportul în care au fost campioni cu ani în urmã.
Am vãzut sportivii din mai multe generatii tinând pasul cu efortul cerut, remarcabilã fiind prezenta în teren a veteranului de 80 de ani Culitã Precup care a si punctat un eseu.  La finalul jocului pigmentat cu destule faze spectaculoase autoritãtile locale în frunte cu primarul Lucian Resmeritã au acordat diplome si medalii jubiliare fostilor rugbysti.  Prin declaratii date reprezentantilor de presã a fost subliniatã importanta acestui sport si încercarea de a se gãsi solutii pe viitor de redresare a sportului lupenean prin variantele legale de a rezolva acest aspect.
Evident, cei mai emotionati au fost fostii sportivi care au punctat prin interviurile lor momente din anii petrecuti pe gazon.
Una peste alta, demn de subliniat faptul cã cei din Lupeni, fosti sportivi, consilieri locali, administratie, si-au dat mâna contribuind eficient la marcarea acestui important moment în viata urbei de pe Jiul de Vest, împlinirea a 100 de ani de la aparitia echipei de rugby Minerul Lupeni.
GENU TUTU