Rugby-ul la Lupeni a fost iubit dintotdeauna. Chiar dacã din punct de vedere competitional el nu mai existã de mai bine de zece ani la Lupeni, un grup de fosti sportivi au luat initiativa de a marca 100 de ani de la aparitia acestui sport la Lupeni.
Sâmbãtã, 25 mai 2019, pe stadionul ”Minerul” din Lupeni va avea loc o festivitate care va marca acest moment. Vom marca si noi acest moment, publicând o serie de episoade ce marcheazã istoria acestui sport la Lupeni.
Începuturi în România
Anul 1846 este recunoscut ca an oficial de nastere a rugby-ului, odatã cu aparitia primului regulament în 37 de articole.
În urmã cu 110 ani, pe la 1909, studentii români întorsi de la studii în Franta, aduc rugby-ul în tara noastrã, adevãratul act de nastere fiind în anul 1913 la Tenis Club Român. Noul sport se manifestã precum un vulcan, elevii multor licee bucurestene gãsind în rugby un factor unificator si educativ. De altfel, se avanseazã si o datã exactã, 8/21 septembrie 1913 a nasterii oficiale a sportului cu balonul oval în România, ”parafat” printr-un meci între Tennis Club Român (T.C.R) si Sporting Club, ambele din Capitalã, meci încheiat cu scorul de 3-3.
În 1914, la finalul primului campionat national, echipa T.C.R este declaratã campioanã, o echipã în care jucau Alimãnisteanu, Grig. Caracostea, M. Iconomu, Creteanu, Polizu, Manu, Cristodelo si altii. De altfel, T.C.R. Bucuresti va câstiga primele trei campionate (1914, 1915, 1916), apoi campionatul se întrerupe din cauza Primului Rãzboi Mondial, el urmând a fi reluat în 1919. De remarcat cã din 1913, Grigore Caracostea devine presedintele ”Comisiunii de Fotball-Rugby” pânã în 1932, apoi al F.R. Rugby pânã în 1940, deci, un total de 27 de ani în fruntea forului suprem al rugby-ului românesc.
1919, borna de început la Lupeni.
Imediat dupã rãzboi, armata americanã a organizat Jocurile Interaliate (Cupa Pershing) dupã modelul Jocurilor Olimpice, la Vincennos, lângã Paris, fiind invitatã si o selectionatã a României.
Delegatia românã a fãcut patru zile cu trenul, la clasa a III-a… cu brânzã, salam si vin în geamantane! Primul meci s-a jucat împotriva S.U.A., americanii învingând cu 21-0, printre jucãtorii români aflându-se Vidrascu, Gh. Caracostea, Vraca, Manu, Polizu, M. Iconomu, Brãbãteanu, Budnãrescu sau Mãrãscu. Este anul în care rugby-ul rezoneazã din Capitalã înspre vestul tãrii. Pe lângã cele douã grupãri cunoscute, T.C.R. si Roman, tot în Bucuresti se înfiinteazã Sportul Studentesc, sau Locomotiva CFR (”Grivita Rosie”).
În vara lui 1919, în luna iunie, se înfiinteazã prima echipã din provincie, Minerul Lupeni. Va avea culorile rosu – negru (sânge si cãrbune?) si aproape 4500 de membri cotizanti, pentru toate sectiile. Echipa se înfiintase la ora aceea sub numele ”Jiul”, devenind Minerul în anul 1925. Este anul în care are loc primul meci dintre o echipã bucuresteanã, TCR Sportul Studentesc si una de provincie, Minerul Lupeni, scor 11-5.
Prima formulã a ”15”-lui de la Lupeni este alcãtuitã din: Cutec, Leonard, Kracora, I. Suba, Szatmari, Bogdan, Costinas, Cocor, Sipos, Printul Ghica, Ionescu, Cenuse, Florea, Cepãnaru, Tofan, acesta din urmã si ca antrenor, presedinte fiind Gheorghe Mihut. Echipa dispare odatã dupã douã decenii, odatã cu începerea celui de-al Doilea Rãzboi Mondial.
Renasterea
Î n decembrie 1942 se reconstituie Federatia Românã de Rugby sub presedentia lui Nicolae Crissoveloni, în campionat participând opt echipe, toate din Bucuresti!
În 1943 secâiile de rugby de la Minerul Lupeni si Jiul Petrosani sunt afiliate alãturi de echipele bucurestene Politehnica si Rogifer la categoria ”Promotie”, având loc meciuri la Lupeni si Petrosani. În sezonul urmãtor, Minerul Lupeni, în cadrul categoriei ”Onoare”, Minerul Lupeni învinge în finalã pe Tennis Club Bucuresti, cu scorul de 8-3, adjudecându-si trofeul. În echipã se aflau jucãtori de calibru, precum Titi Ionescu, Gogu Sfetescu sau Gicã Ionescu. Pe 17 iunie 1946, pe stadionul ”Giulesti” din Capitalã are loc un meci dintre selectionatele sindicale ale României si Frantei, scor 17-8, românii deschizând scorul în min. 4 prin drop – golul lupeneanului D. Zamfir, cel care va mai transforma douã încercãri. De altfel, în urmãtorii ani, jucãtorii D. Zamfir, Cocor, Covaci si Titi Ionescu vor face parte regulat din selectionatele României.
Începând cu anii 1954 – 1955, Minerul Lupeni va face parte constant din esalonul secund (Divizia ”B”) al rugy-ului românesc (cu Gogu Sfetescu si Teodor Tofan ca antrenori) reusind câstigarea seriei a 2-a, în anul 1963, dar fiind învinsã în meciul de baraj cu 5-3 de Rulmentul Bârlad. Era perioada în care la lupeni jucau Taics, Cosman, Tripon, Matyko, Zoldi, Sandu, Costinas, Miclea, Lazãr, Tãbãcaru, M. Suba, Muntean, Voiculescu, Teodorescu, Tofan.
Minerul Lupeni continuã în Divizia ”B” fiind foarte aproape de promovare în 1973 cu antrenorul Mircea Suba, cu un lot din care îi amintim pe Taics, Dragomir, Tripon, Tomescu, Gãlan, Andrutã, Stet, Atanasiu, Mogos, Voiculescu, Balasz, Muntean, Tãbãcaru, Reti sau Precup
GENU TUTU