Primãriile din întreaga tarã au la dispozitie câteva zile pentru ecologizarea cursurilor de apã.  Ministrul Apelor si Pãdurilor, Ioan Denes, a declarat cã primãriile au primit termen ca pânã în 10 iunie sã curete albiile cursurilor de apã care trec prin localitãti, afectate în special de peturi si deseuri din gospodãrii, el adãugând cã si Garda de Mediu “trebuie sã-si intre în atributii”.
“Anul trecut, am avut o  actiune de voluntariat în care am vrut sã dãm un semnal foarte clar cã toate peturile si toate gunoaiele aruncate pe malul cursurilor de apã la final, din acele zone de pâraie, ajung în râuri si mai departe în  acumulãri. La actiunea de  voluntariat am colectat la (Lacul – n.r.) Izvorul Muntelui, pe Bicaz, 250 de tone de astfel de plutitori (peturi – n.r.). Sigur, existã legislatie în vigoare (…) prin care se pot da amenzi autoritãtilor publice locale care nu respectã partea de colectare a acestor deseuri”, a declarat ministrul Apelor si Pãdurilor. El a adãugat cã multe dintre deseuri ajung în acumulãrile de apã folosite la alimentarea populatiei.
“Fiecare pet pe cate îl aruncãm, aceste peturi ajung în final în naturã, în pãdure sau pe cursurile de apã, în acumulãri, aceste acumulãri de fapt fiind apa brutã pe care o punem la dispozitia statiilor de tratare si ajunge la robinet ca apã potabilã”, a declarat Ioan Denes. Ministrul a spus cã primãriile au primit deja un termen sã ecologizeze cursurile de apã. “Pânã în data de 10 iunie, am solicitat, printr-o adresã trimisã de administratiile bazinale cãtre autoritãtile publice locale, sã facã actiuni de ecologizare a  cursurilor de apã care trec pe raza localitãtilor lor, acele pâraie necadastrate”, a spus ministrul. Potrivit ministrului, “Garda de Mediu trebuie sã-si intre în atributiile pe care le are conform legii, împreunã cu reprezentantii de la Apele Române”.
Cosmin BACIU