Consiliul Judetean Hunedoara si mai multe primãrii din judet au încheiat un acord privind aprobarea unor mãsuri pentru functionarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã ”Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân” .
Obiectul prezentului contract de asociere este stabilirea drepturilor si obligatiilor pãrtilor asociate, în vederea realizãrii în comun a activitãtilor si serviciilor publice de gestionare a câinilor fãrã stãpân. Documentul a fost aprobat la nivelul institutiei judetene.
“Scopul declarat al asocierii este gestionarea si administrarea în comun a activitãtilor si  serviciilor publice de ocrotire si gestionare a câinilor fãrã stãpân, a serviciilor de ecarisaj, a serviciilor de incinerare a deseurilor  animaliere, si a altor activitãti colaterale acestora, precum si finantarea în comun a realizãrii acestor activitãti si servicii. Scopul comun derivã din necesitatea de a rezolva problema câinilor fãrã stãpân existentã la nivelul fiecãrui UAT, printr-un singur operator creat în acest scop”, aratã Consiliul Judetean Hunedoara.
Serviciile publice de gestionare a animalelor/câinilor fãrã stãpân organizate la nivelul UAT-urilor cuprind  capturarea câinilor fãrã stãpân pe baza unor planuri de actiune; capturarea câinilor fãrã stãpân pe baza reclamatiilor cetãtenilor sau institutiilor;  îngrijirea câinilor capturati în  adãposturi în vederea adoptiilor sau revendicãrilor; efectuarea de tratamente medicale si sterilizãri pentru animalele adoptate;  promovarea prin mijloace media a adoptiilor, adoptiilor la distantã, adoptiilor internationale si a revendicãrilor, cât si a legislatiei în vigoare privind regimul câinilor cu sau fãrã stãpân; organizarea de târguri de adoptie, precum si  participarea la alte evenimente de acest gen, organizate de alte  asociatii; colaborarea cu alte asociatii si O.N.G.-uri care desfãsoarã activitãti cu specific asemãnãtor, în vederea realizãrii adoptiilor de câini, potrivit reglementãrilor legale aplicabile în vigoare; eutanasierea animalelor în  conditiile legii, pe baza aprobãrilor primite de la reprezentantii primãriilor, cu respectarea  legislatiei în materie; prestarea de servicii publice de ecarisaj, cu respectarea tuturor reglementãrilor legale aplicabile. La nivelul Judetului Hunedoara se organizeazã activitatea/serviciul de incinerare si neutralizare a deseurilor animaliere, sau altele asimilate acestora. Aceastã  activitate/serviciu public, va respecta toate prevederile legale în materie, privind autorizarea si functionarea, inclusiv reglementãrile privind protectia mediului aplicabile.
Cosmin BACIU