Albine moarte, stupi întregi tinuti cu hranã din sirop si medicamente si multe interventii. Asa au decurs ultimele luni din iarnã si nici în primãvarã, când insectele ar fi trebuit sã iasã la cules, nu a fost mai bine. Apicultorii vorbesc acum despre cel mai prost sezon din ultima vreme.
De mult timp nu au mai avut atât de multe ploi, iar asta a afectat toate stupinele, asa încât multi au pierdut si jumãtate din efectivele de albine.
„Vremea asta a fost o pagubã însemnatã pentru apicultori si pentru toti cei care practicã aceastã meserie, sau hobby. Din cauza ploilor, albinele nu au putut sã iasã la cules, sã se alimenteze, sã se întretinã si puietul sã creascã, alimentându-l. Asta a produs pagube însemnate, nu doar la noi în Vale, ci si în toatã tara. În ultimul an, peste 20 de familii am pierdut. Doar din cauza vremii ”, spune Benoni Ianc, apicultor din zona Vãii Jiului.
Nu prea au avut ani atât de rãi. O spune si cel mai vechi apicultor de la noi. Are aproape 92 de ani si face apiculturã de când se stie, prin mâinile sale trecându-i nu mai putin de 50 de milioane de insecte. Acum, însã, enumerã multi apicultori care au rãmas si cu mai putin de jumãtate din efectivele de albine. „De 57 de ani mã ocup de albine, din 1962. Am avut 43 de familii, cel mai mult, de-a lungul timpului. Am început dupã ce am iesit la pensie si abia atunci le-am înmultit. Pânã atunci lucram la minã si aveam cam 12 familii. Au fost si ani buni si mai slabi, când mergeam cu masina, dar acum e rãu. Stiu pe unii care, din 23 de stupi au rãmas cu 12, dupã iarna asta si tot asa, câte jumate au murit”, ne-a spus Iosif Imre, cel mai bãtrân apicultor din zona Vãii Jiului.
E greu acum, când nu dã floarea, când plouã enorm, iar cei ce se ocupã cu cresterea albinelor spun cã mereu se intereseazã sã vadã cum e vremea.
„Probleme de genul acesta, au început doar din vara anului trecut, când era o perioadã propice pentru culesul la florile de câmp si au fost ploi cam 3 luni încontinuu si de atunci s-au decimat familiile de albine si viata nu si-a urmat cursul firesc în stupine”, mai spune Benoni Ianc.
Acum, florile ar fi trebuit sã fie înflorite, iar apicultorii spun cã ploile nu le lasã nici mãcar sã iasã din stupi. Asta îi face, pe cei care tin la ele, sã plece cu albinele spre locurile în care gãsesc flori, pentru cã aici ploile au spãlat de tot polenul din flori.
„Vrem sã facem pastoralul, ca în fiecare an, la salcâm. Este înflorit, dar nu sunt conditii propice pentru pastoral. Din cauza ploilor, temperaturilor mici de peste noapte, albina nu iese la cules, ziua e rece si nu ies. Spre Târgu Jiu, acolo ar trebui sã plecãm”, ne mai spune domnul Benoni, care venise de dimineatã sã le dea albinelor sirop, pentru cã plouã si niciuna nu iese afarã. Sunt cu totii, cu ochii pe buletinele meteo, fac calcule si sperã sã iasã cumva soarele. Asta, pentru cã gãsesc mereu albine ucise de ploaie.
„Mã documentez de pe vreo 6 sateliti, ca sã vãd care este starea vremii, atât în partea de sud a tãrii, cât si înspre munte, cã urmeazã sã facem un pastoral la a 3-a etapã la cules a salcâmului, dupã 30 mai, începutul lunii iunie. Se pare cã luna iunie vine cu vreme bunã, cu temperaturi care sunt propice acestei activitãti. Apoi, însã, va veni canicula si iar nu e bine”, mai spune Benoni Ianc.
Nu e usor ca apicultor si fiecare zi e una plinã de provocãri. Cel mai în vârstã apicultor de la noi din zonã spune cã, în astfel de perioade si albinele sunt furioase si a avut parte si de 40 de întepãturi într-o zi. Dincolo de ceea ce înseamnã sã le hrãnesti si sã le verifici, cãci ziua unui apicultor începe devreme si se terminã la apusul soarelui, totul depinzând de temperatura de afarã. Cum începe totul? Ne spun apicultorii: „Începe cu o revizie generalã vizualã în stup si, în functie de ce au constatat, luãm mãsuri si inspectãm fiecare familie. Verific puietul, sã nu fie regine, ca sã nu roiascã. Alimentarea o facem la familiile mai slabe. Aceastã activitate trebuie sã fie din plãcere si sã nu sã urmãresti doar câstigul financiar”, ne spun cei pasionati cu adevãrat de asta.
Dacã nu se îndreaptã vremea, apicultorii pot declara cu sigurantã, cã acesta este unul dintre cele mai proaste sezoane. Cu stupii abia iesiti dintr-o iarnã grea, cu ploi multe în primãvarã, cu flori spãlate de polen si hranã artificialã, apicultorii vor fi în pierdere. Si, unde mai pui cã, nu o datã, stupii sunt prãdati de ursi în zona noastrã.
Productia de miere din România a scãzut simtitor în ultimii ani, iar specialistii se tem cã pe viitor vom fi nevoiti sã importãm miere. A fost principala problemã dezbãtutã în târgul de apiculturã din Ciulnita, judetul Ialomita. Modificãrile climatice pun în pericol albinele. Au fost înregistrate cazuri când apicultorii au pierdut într-o singurã varã toti stupii.
Diana Mitrache