Mai multi oameni de afaceri, primari, ori simpli pasionati de turismul montan, dar si de mersul cu bicicleta au gândit un traseu unic în România, în Valea Jiului.
Au punctat zonele importante din toate orasele Vãii Jiului, au gãsit locuri inedite, iar unul dintre cele mai frumoase si lungi trasee va fi în zona de est a Vãii Jiului. De altfel, autoritãtile locale vãd asta ca pe o idee ineditã, un soi de turism de minim 3 zile, care îmbinã plãcerea de a ajunge pe munte, cu stâna si mersul pe bicicletã.
„Eu zic cã avem o zonã foarte frumoasã si si un traseu care are si niste puncte de interes. Traseul gândit de noi ar începe de pe Tãia, în apropierea sediului primãriei Petrila, urcã spre Muncelul Dobrãii, unei în colaborare cu Composesoratul Obstea Jianã, se poate amenaja un loc de popas la stâna de acolo, care este una bine organizatã, cu apã curentã, cu panouri fotovoltaice. De acolo se urcã în pãdurea Dobraia, se traverseazã Sureanu, pe partea din Alba Iulia, unde sã fie al doilea popas, iar apoi un altul la Mãgura si Muncelul Birãonilor. E o buclã ce pleacã din fata primãriei si se închide în Cimpa”, a explicat planul sãu, Vasile Jurca primarul orasului Petrila.
Primarul din Petrila vorbeste despre aproape 50 de km de traseu, care sã fie fãcut în 3 zile, iar doritorii sã ia bicicletele si sã urce spre munti.
„O familie care vrea sã se recreeze, poate veni vineri aici, pânã searã poate urca la stânã, a doua zi în Sureanu si a treia zi sã coboare în Cimpa”, a mai adãugat edilul.  Problema cea mai mare în Valea Jiului  este, însã, lipsa pistelor amenajate, iar traseele de acest gen nu sunt deloc marcate, asa încât doar cunoscãtorii pot sã urce cu bicicleta pe acolo.
„S-ar putea face, dar, sincer, deocamdatã nu avem niciun proiect demarat în sensul acesta, nici fonduri de finantare. Au mai fost fonduri, am vrut si sã facem o pistã pe digul de la Jiet, dar, din pãcate, nu am  obtinut aviz de la Apele Române”, a conchis Jurca.  Totusi, primarul din Petrila spune cã are în plan sã intre în proiectul mare ce vizeazã traseul de vestul la estul Vãii Jiului. Pentru asta, doar de la Petrila va fi alocatã suma de 10.000 de lei, pentru amenajãrile necesare. Primarii, reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara, ONG-isti si biciclisti, ori oameni de afaceri, au semnat un pact pentru ceea ce se vrea cel mai mare si  apreciat traseu de  montain bike din România. Acesta va cuprinde zonele montane de la noi, de la Est la Vest, si asta chiar în anul în care vom gãzdui în Valea Jiului Campionatul National de Montain Bike.
Diana Mitrache