La Petrosani, existã cetãteni care exercitã presiuni asupra administratorului Cimitirului Central pentru a vinde mormintele ”pãrãsite” timp de 2-3 ani. Din situatia administratiei Cimitirului Central Petrosani reiese cã sunt 2703 morminte, dintre care circa 1500 sunt ”fise albe”, cu taxa neachitatã.
”Fisã albã” înseamnã cã se stie cine este mortul, exitã crucea, mormântul este amenajat, chiar cu capac, dar nu se stie cui apartine si nici nu viziteazã nimeni mormântul. Au existat presiuni asupra administratiei cimitirului pentru a fi date acele morminte, dar refuzul a fost categoric.
”Regulamentul este clar. Taxa se plãteste pe 7 ani, dar îi mai pãsuim încã 2-3 ani dacã stim exact cui apartine si asta pentru cã oamenii mai pleacã în alte locuri, în strãinãtate. Este adevãrat cã avem circa 1500 de morminte care au fisa albã. Adicã stim cine este mortul, dar nu stim cui apartine. Dar nu pot da locul acela cu cruce de marmurã, cu capac din beton… De exemplu, o doamnã îmi tot cerea locul de alãturi spunând cã de trei ani nu a vãzut pe nimeni la mormântul acela. Si acum a venit un domn de la Timisoara, fusese bolnav timp îndelungat. Mormântul era al sotiei sale. Deci, clar, noi nu dãm locurile de veci din motiv cã ani de zile nu vine nimeni la acel mormânt. Nu existã asa ceva! Noi nu dãm morminte. De exemplu în vara asta au venit foarte multi de prin afara tãrii, din alte localitãti din tarã. Oamenii sunt plecati la muncã în strãinãtate sau au gospodãrii în alte colturi ale tãrii. Vom face din nou apel prin afisaj pentru plata taxelor pentru cã de Ziua Mortilor vin foarte multi la morminte” – a declarat Stefan Hodos, administratorul Cimitirului Central Petrosani.
Este adevãrat cã mormintele sunt înghesuite, iar loc prea mult nu exitã. Mai sunt circa 100 de locuri pentru morminte, dar se încearcã extinderea Cimitirului Central cu vreo 500 metri pãtrati. Dar sã ceri imperativ un mormânt, în care decedatul nici nu a avut timpul necesar sã devinã tãrânã, este o pretentie golitã de orice urmã de omenie.
Ileana Firtulescu