Am ajuns în curtea unei scoli din Petrosani si acolo festivitatea a început cu tineri îmbrãcati colorat, cu standuri cu mâncare si muzicã. Totul a început cu Imnul Uniunii Europene, iar apoi cu totii au ascultat Imnul României. Fiecare a reprezentat câte o tarã, aleator, în functie de cum au tras la sorti.
Ziua Europei este, an de an, celebratã de elevii de la Colegiul National Mihai Eminescu de la Petrosani, asa cum se cuvine. Îsi amintesc de traditii, obiceiuri, de portul popular, dar, mai ales de mâncarea traditionalã în fiecare tarã a Uniunii Europene. Vorbim despre un concept care le demonstreazã  cã sunt într-o mare familie, diferiti, dar totusi cu multe asemãnãri.
„De Ziua Europei, noi, cei care reprezentãm România, am fãcut cozonac, iahnie, un platou de mâncare rece, prãjituri si un dans popular, iar la final, ne vom amuza cu „Dragostea din tei”, apoi voi zice un discurs foarte important despre Unirea Principatelor.  Eu vreau sã zic cã, pentru mine, Unirea principatelor înseamnã foarte mult, pentru cã altfel n-am fi ajuns o Românie asa unitã cum am ajuns azi si chiar tinem foarte mult la acest lucru ”, a spus unul dintre elevii care era la standul cu România.
”Am fãcut macarons, care chiar sunt reprezentative, cartofi frantuzesti, croissante, avem si cremã de zahãr ars. Pentru noi Ziua Europei înseamnã cã avem activitate aceasta în scoalã, lucrãm în echipã. Eu reprezint Franta azi, dar, dacã ar fi sã aleg altã tarã în care sã trãiesc, as alege Spania”, a spus o elevã a acestui colegiu.

Si, nu o sã vã vinã sã credeti, dar cei care au reprezentat Spania, ar vrea Franta ”În primul rând, am pregãtit un dans si preparate traditionale din Spania, dar tin sã vã spun cã eu iubesc România si as vrea sã trãiesc în România, dar as zice Franta, dacã ar fi sã aleg o tarã strãinã”, a spus o tânãrã îmbrãcatã foarte frumos, într-un costum cu fuste rosii si flori de aceiasi culoare în pãr.
A fost o zi cu muzicã bunã, mâncare traditionalã si multe surprize. Este o traditie ce, an de an, îi face pe acesti copii sã constientizeze unde trãiesc si cum, sã afle despre locurile din tãrile Europei, iar activitatea le place tuturor. „S-au pregãtit intens pentru aceastã competitie, una internã, în cadrul acestei scoli si, la finalul competitiei, cel mai bun câstigã. Fiecare reprezintã o tarã si s-au pregãtit atât din punct de vedere culinar, dar si cu câte un dans popular. Suntem bucurosi cã si vremea tine cu noi si sperãm ca anul viitor aceastã activitate sã o externalizãm si sã o tinem în oras, ca sã vadã toatã lumea ce facem noi”, a spus Alexandru Lãutaru, director Colegiul National Mihai Eminescu Petrosani.
Colegiul National Mihai Eminescu are tineri ce vor sã le arate tuturor cât de frumoasã este Europa de ziua ei, dar nu au uitat sã vorbeascã si despre semnificatiile pe care aceastã zi le are  pentru România.
Diana Mitrache