Echipa de cercetãtori care a obtinut performante la Salonul International de Inventii de la Geneva a fost premiatã în cadru festiv la Palatul Victoria, la finele lunii aprilie, de cãtre prim-ministrul României, doamna Viorica Dãncilã, si de cãtre ministrul cercetãrii si inovãrii, domnul Nicolae Hurduc.
Reamintim faptul cã INCD INSEMEX a participat la acest Salon cu inventia “Stand experimental pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile”, elaboratã de un colectiv multidisciplinar de cercetãtori din cadrul institutului. Aceasta a fost premiata cu Medalia de Aur si un Premiu Special din partea Association of Polish Inventors and Rationalizers.
Inventia se referã la un stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, respectiv limita inferioarã de explozie si limita superioarã de explozie. Problema pe care o rezolvã inventia constã în: înlãturarea dezavantajelor standurilor cunoscute, legate de domeniul restrâns al conditiilor initiale de presiune si temperatura, de aprecierea subiectivã a rezultatelor, respectiv de posibila influentare a concentratiilor limitã de explozie de cãtre condens.
Avantajele standului, conform inventiei, sunt urmãtoarele:
– asigurã determinarea limitelor de explozie a vaporilor lichidelorinflamabile pe domenii extinse de temperaturã si presiune initiale;
– asigurã o acuratete ridicatã a preciziei limitelor de explozie determinate;
– rezultatele înregistrate (video si osciloscop) oferã un nivel ridicat de încredere, putându-se verifica  simultan prin cele douã sisteme aparitia sau nu a exploziei;

– asigurã vaporizarea totalã a probei de lichid si omogenizarea perfectã a vaporilor în aerul din vasul de explozie;
Determinarea limitelor inferioare si superioare de explozie este utilã pentru caracterizarea lichidelor inflamabile din punct de vedere al explozivitãtii, consemnarea acestora în fisele de securitate, asigurând baza tehnico-stiintificã pentru elaborarea mãsurilor tehnico-organizatorice de protectie la explozie pentru activitãtile industriale la care se proceseazã, stocheazã sau utilizeazã lichide inflamabile, substante care pot crea atmosfere potential explozive.