Un angajat al minei Lupeni a suferit arsuri puternice, în timp ce se afla în subteran la mina Lupeni.  Accidentul s-a  petrecut în dimineata zilei de 7 mai, la schimbul IV, iar electricianul de 42 de ani lucra la un transformator care a fãcut arc electric si a explodat.
„Din câte stim noi, electricianul de 42 de ani are arsuri si a fost transferat la Spitalul de Urgentã din Petrosani. Totul s-a întâmplat în minã la transformatorul la care lucra. Are doi copii si noi facem tot posibilul ca evolutia stãrii lui de sãnãtate sã fie favorabilã”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH.
Omul are arsuri  puternice si, initial, a fost transportat de urgentã la Spitalul din Petrosani, unde medicii l-au stabilizat. Ulterior, bãrbatul a fost transportat la Spitalul de arsi din Bucuresti, cu o salvare. „Ambulanta l-a preluat si transportat la Bucuresti la un spital de arsi, pentru cã  elicopterul nu poate fi ridicat de la sol, din cauza vremii nefavorabile”, a spus dr.  Cãlin Dumitrescu, purtãtor de cuvânt al Ambulantei Hunedoara – Deva.  Inspectorii de muncã au demarat o anchetã în subteranul minei Lupeni si urmeazã sã stabileascã cu exactitate cauzele producerii deflagratiei din subteran.
„Vorbim despre un eveniment ce avut loc marti dimineatã, la ora 5,30, în subteran. Este un electrician care lucra la un transformator. La un moment dat s-a produs o flamã, care a provocat arsuri pe fatã si pe corpul omului, de gradul II – III, pe o suprafatã de 20 -30%. Stim cã are arsuri si pe cãile respiratorii superioare. Pe cale de consecintã, la momentul acesta, vorbim despre un eveniment cu incapacitate temporarã de muncã pe care îl va cerceta angajatorul, iar ITM doar va aviza procesul verbal de cercetare. Noi sperãm sã  nu evolueze într-o directie negativã si, dupã primele indicii nu credem cã se va întâmpla acest lucru”, a precizat Sorin Istrate, purtãtor de cuvânt al ITM Hunedoara.
În minele din Valea Jiului au loc frecvent accidente, iar oamenii îsi riscã viata la suprafatã, ori în subteran, Ultimul accident a avut loc la mina Vulcan,în 20 martie, când un salvator a fost strivit la suprafatã de o cantitate mare de rocã desprinsã de pe peretii unui siloz.
Un miner de 42 de ani a murit în vara anului trecut la Lupeni, iar  în 23 mai 2018, într-un accident de muncã produs în subteran, un alt miner de 41 de ani si-a pierdut viata la mina Livezeni. Acesta din urmã a fost lovit în zona capului de o piesã metalicã în greutate de circa 150 de kilograme si a murit.
Diana Mitrache