De câtiva ani, la Petrosani functioneazã un adãpost pentru animalele fãrã stãpân. Adãpostul functioneazã sub tutela unei Asociatii de Dezvoltare Intercomunitarã la care au aderat majoritatea  primãriilor din judet, dar si Consiliul Judetean Hunedoara.
Anual, primãria Petrosani contribuie cu o sumã de bani. Proiectul de hotãrâre care prevedea aprobarea alocãrii din bugetul local a sumei de 104.607,50 lei cãtre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã ,,Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân” reprezentând cotizatia aferentã anului 2019 a nãscut controverse în rândul consilierilor locali.  Doi dintre consilierii locali au vrut sã vadã cu ochii lor cum sunt tratati câinii în  adãpostul de la Petrosani, iar urmãrile vizitei la adãpost le-au lãsat un gust amar.
“Împreunã cu dl consilier Barbu am fost la adãpostul de câini. Mi se pare totusi o sumã imensã pentru 35 de câini care se aflã în adãpost, care sunt din toatã Valea Jiului, retineti. Si de la Pui, Aninoasa, Petrila si Petrosani. Mã întreb ce fac cu sumele acestea imense de bani pe care le adunã Consiliul Judetean. Este foarte usor pentru ei sã ne cearã nouã bani si când mergem noi la ei, când merge dl primar ,,nu avem” dar noi sã dãm, pentru ce ? Am fost si la un adãpost care este privat, unde erau 70 de câini si stau în alte conditii mult mai bune (…).  Spre  surprinderea noastrã a trebuit sã ne legitimãm cã altfel nu ne lãsa sã intrãm sub nici o formã. Era ora 13 fãrã 5 minute si la ora 13.00 se închide nu mai ai voie sã vizitezi câinii, numai între 10.00 si 13.00. Si la spital este mai usor de intrat decât aici. Dl. Barbu avea legitimatia la el si asa am putut intra. Eu propun (…) sã mai tãiem si din suma asta mare. I-am întrebat câti câini sunt din Petrosani, nu au putut sã ne spunã. Erau trecuti acolo 11 primãria Baru, primãria Pui, primãria Petrila, pentru ce sã dãm, pentru 5 câini pe care îi iau de la Petrosani, dãm un miliard ?”,  a spus consilierul local Milu Vladislav.
“Sunt ca la puscãrie, cu zãbrele, loc întunecos, rece nu au parte de soare fatã de celãlalt adãpost girat de un O.N.G. erau 75 de câini, erau veseli pentru cã aveau fiecare cusca lui, curtea lui… si aici sã dãm 1 miliard si ceva pentru 35 de câini…”,  a completat consilierul Mihai Barbu.
De cealaltã parte, primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi a explicat din ce este compusã suma de peste 100 de mii de lei, sumã ce reprezintã cotizatia municipalitãtii pentru anul 2019.
“Cotizatia pe care o dãm noi pentru acest serviciu nu este doar pentru 35 de câini. 35 de câini sunt astãzi mâine s-ar putea sã fie 100 de câini. Acesta este un aspect, al doilea aspect: Serviciul acesta judetean când a fost înfiintat si noi am intrat în acest A.D.I. a fost o solutie foarte bunã. Pentru cã asa cum spunea si dl. Rad si-a atins scopul, acum nu mai avem câini sau poate mai avem foarte putini fatã de acum 3-4 ani. Este discutabilã chestiunea pe care ati ridicat-o, noi, o sã o transmitem mai departe în ceea ce priveste conditiile în care stau câinii acolo. Eu stiu cã sunt douã adãposturi, unul la noi si unul la Uricani si costurile de când suntem membri în A.D.I., în asociatia asta cu câini sunt mult mai mici fatã de cele pe care le aveam înainte. Înainte aveam 5 oameni, plus cã ne trebuia masinã, plus cã nici nu eram foarte bine pregãtiti în acest domeniu. Din punct de vedere financiar, este mai  eficientã aceastã formã prin care noi ne-am asociat cu Consiliul Judetean”,  a explicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Asociatia gestioneazã un numãr de 8 adãposturi pentru câinii fãrã stãpân, cu o capacitate de cazare de 844 de locuri. Adãposturile sunt  situate în Deva, Hunedoara, Brad, Simeria, Cãlan, Orãstie, Petrosani si Uricani. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã „Serviciul Judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân” a fost înfiintatã prin Sentinta Civilã nr.3904/2012. Scopul  acestei asociatii este:  „gestionarea în conformitate cu legislatia tãrii noastre si cu legislatia europeanã a tuturor animalelor cu si fãrã stãpân din judet”.
Cosmin BACIU