Pentru alegerile din data de 9 decembrie privind alegerea parlamentarilor, în judetul Hunedoara vor fi delimitate, ca si în 2008, 10 colegii, 3 – pentru Senat si 7 – pentru Camera Deputatilor.

Împãrtirea s-a fãcut în baza recensãmântului din anul 2002, iar norma de reprezentare este de 70.000 de locuitori pentru un deputat si 160.000 pentru un senator.

Colegiul nr. 1 pentru Camera Deputatilor cuprinde localitãtile: Brad, Blãjeni, Bãita, Luncoiu de Jos, Tomesti, Bucuresci, Lãpugiu de Jos, Gurasada, Soimus, Bãtrâna, Zam, Vorta, Brãnisca, Baia de Cris, Buces, Bulzestii de Sus, Criscior, Vata de Jos, Vãlisoara, Vetel, Ilia, Burjuc, Dobra. Colegiul nr. 2 este format din municipiul Orãstie, Orasele Geoagiu si Simeria si comunele Balsa, Bãcia, Beriu,Certeju de Sus, Hãrãu, Orãstioara de Sus, Rapoltu Mare, Romis, Turdas si Mãrtinesti.

Colegiul nr. 3 cuprinde orasele Hateg si Cãlan, respectiv comunele Baru, Bãnita, Bosorod, Bretea Românã, Bunila Cerbãl, Densus, General Bhertelot, Ghelari, Lelese,, Lunca Cernii de Jos, Pestisu Mic, Pui, Rãchitova, Râu de Mori, sarmizegetusa, Sãlasu de Sus, Sântãmãrie Orlea, teliucu Inferior, Toplita si Totesti.

Colegiul patru este trasat în Valea Jiului si are în componentã municipiile Lupeni si Vulcan, respectiv orasul Uricani. Municipiul Petrosani, împreunã cu orasele Aninoasa si Petrila formeazã Colegiul nr. 5, în timp ce Deva si comuna Cârjiti compun Colegiul 6. Colegiul 7 este alcãtuit doar din municipiul Hunedoara.

Pentru Senat sunt 3 colegii uninominale, dupã cum urmeazã: colegiul 1 constituit din Colegiul nr. 4 pentru Camera Deputatilor si Colegiul nr. 5 pentru camera Deputatilor;  Colegiul nr. 2 alcãtuit din Colegiile 1 si 2 de la Camera Deputatilor, respectiv Colegiul 3

pentru senat alcãtuit din Colegiile 3 si 6 pentru Camera Deputatilor.

La urne sunt asteptati sã ajungã, în total, 404.672 de alegãtori, înscrisi pe listele permanente.

În urmã cu patru ani, la alegerile parlamentare din 2008, rezultatele au fost urmãtoarele. Camera Deputatilor: colegiul 1 Laurentiu Nistor – PSD+PC, colegiul 2 Iosif – Veniamin Blaga – PD-L, colegiul 3 Ioan Timis – PNL, înlocuit ulterior cu Mariana Câmpeanu, dupã ce Timis a decedat; colegiul 4 Cristian Resmeritã – PSD+PC, colegiul 5 Monica Iacob-Ridzi – PD-L, iar colegiul 6 Bogdan Tîmpãu – PNL. La Senat în colegiul 1 a câstigat Cosmin Nicula – PSD+PC, Colegiul 2 a fost adjudecat ed Dorin Pãran de la PD-L, în timp ce în colegiul 3 a câstigat dan Radu Rusanu de la PNL:

Carmen Cosman