Nu mai putin de 10 voluntari au fost recent la Cassa Pollicino. Au venit aici, imediat dupã Pastele Catolic si au fãcut tot ce trebuie într-o casã cu copii. Ei sunt cei care, în Italia, ca aceastã casã sã functioneze, organizeazã diverse activitãti caritabile.
Toti banii îi aduc aici, însã, crizã economicã din Italia a fãcut sã scadã simtitor contributia celor de acolo, asa încât acum, italienii cer sprijin autoritãtilor de la noi.
„Am avut discutii cu Enrico (n.r. coordonatorul italian al activitãtii din Cassa Pollicino). S-ar pãrea cã existã o problemã si cu Cassa Pollicino de finantare si va trebui sã gãsim o solutie de anul viitor. Sã vedem cum putem sã mentinem în viatã aceastã casã”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Cassa Pollicino are specialisti în chinetoterapie, educatori, psihologi si chiar si bucãtari, iar toate aceste activitãti trebuie sustinute financiar. Nu va fi usor fãrã sprijin si asta o stiu cu totii.
„Ordonatorul principal de credite este Comitato Pollicino din Beluno. Noi am intrat în al 11 an. Efortul financiar pentru functionarea acestui serviciu, a centrului de zi pentru copii cu dizabilitãti si un centru de zi pentru copiii cu factor de risc de abandon familial, este greu de sustinut. Partenerii din Italia nu au un fond, o finantare. Pur si simplu, fiecare ban, care ajunge la Cassa Pollicino provine din activitãti pe care ei le deruleazã permanent acolo. Pentru fiecare euro, ei fac acolo activitãti. Este un efort fantastic si Italia se confruntã si ea cu probleme de ordin economic si este greu si pentru ei sã sustinã functionarea casei”, spune si Florentina Presecan, director al Casei Pollicino din Petrosani. Italienii spun cã e greu si cã fac eforturi sã ne sprijine si ne promit cã nu ne vor abandona, însã, au nevoie si de ajutor.
„Sunt 19 ani de când vin la Petrosani si la Cassa Pollicino de 11 ani si este un drum frumos pe care l-am fãcut mereu pânã acum. Suntem aici acasã, asa cum îi spune si numele Cassa Pollicino. Sunt 11 oameni cu noi acum, iar o parte dintre ei sunt cei care vin în fiecare an pentru întretinerea casei si le este bine aici. Voluntarii nostri doresc sã continue sã îi ajute pe copiii din Valea Jiului, însã, sunt probleme economice în Italia, dar România si dorinta de a continua existã. Cu sigurantã, vom gãsi o solutie ca sã continuãm”, a spus si Enrico Collarini, coordonator al Casei Pollicino.
11 voluntari au venit si acum si fac reparatii, zugrãvesc, ori ajutã la tot ce înseamnã aici bunã desfãsurare a unui centru pentru copii speciali. Asa fac si acum si unul dintre ei chiar este arhitect si ne-a spus cã vine pentru prima datã aici, el fiind foarte antrenat în munca din interiorul clãdirii. „Pentru mine este o primã experientã si am venit cu un grup de 10 persoane, toti prieteni si, chiar dacã este prima oarã, noi vorbim des, de câte ori ne întâlnim, despre aceastã structurã. Sunt arhitect si mi-am pus cunostintele în suportul casei si restructureazã desenele si sã le pãstreze asa cum sunt”, a spus unul dintre voluntarii italieni veniti si în acest an sã ajute aici.
Ca sã supravietuiascã, acest centru de zi cheltuieste aproximativ 100 000 de euro pe an, iar aceastã sumã nu va mai putea fi sustinutã doar de italieni. Se cautã o solutie ca, de anul viitor, poate si administratiile locale sã vinã sã sprijine acest proiect care cuprinde copii din toate orasele Vãii Jiului.
Diana Mitrache