Alesii locali si cei judeteni ar putea sta în functii 5 ani, si nu 4 asa cum este în prezent. În Parlament a fost depusã o initiativã legislativã care prevede extinderea mandatului alesilor de la 4 la 5 ani. Printre initiatori se aflã si senatorul PSD, Cristian Resmeritã.
”În legislatia româneascã, mandatul alesilor locali (…) stabileste durata mandatului, în cazul primarilor, consilierilor locali si consilierilor judeteni, la o perioadã de 4 ani de la data scrutinului. Situatia realã, întâlnitã în activitatea administratiilor locale/ judetene, aratã cã perioada de timp consfintitã de legiuitor nu permite, în contextul birocratic, realizarea proiectelor asumate”, se aratã în expunerea de motive care însoteste proiectul de hotãrâre.
Tot mandat de 5 ani are si Presedintele României. Pe acest fapt se bazeazã initiatorii proiectului legislativ.
”Majoritate proiectelor cu finantare europeanã au o duratã estimat standardizatã de cinci ani. Este greu ca o nouã echipã sã vinã, sã preia din mers si sã finalizeze cu succes, prin mãsuri potrivite, proiectul aflat în derulare”, se mai precizeazã în documentul mentionat.Propunerea legislativã a fost înregistratã la Senat pentru dezbatere, fiind prima Camerã sesizatã. Initiatorii proiectului sunt de pãrere cã ar fi oportunã majorarea mandatului de la 4 ani la 5 ani si în contextul proiectelor derulate cu fonduri europene.
Cosmin BACIU