Echipa de cercetãtori care a obtinut performante la Salonul International de Inventii de la Geneva a fost premiatã în cadru festiv la Palatul Victoria, joi, 18 aprilie, de cãtre prim-ministrul României, doamna Viorica Dãncilã, si de cãtre ministrul cercetãrii si inovãrii, domnul Nicolae Hurduc. Din aceastã echipã a fãcut parte si un reprezentant al institutului nostru.
„Ati fãcut cinste României prin succesul obtinut la Salonul International de Inventii de la Geneva, cel mai prestigios eveniment mondial în domeniul inventicii. Comunitatea pe care o reprezentati are un rol determinant în modernizarea, dezvoltarea si progresul societãtii. Sunteti deschizãtori de drumuri si munca dumneavoastrã contribuie la cresterea economicã si schimbã în bine viata oamenilor. (…) Guvernul si Ministerul Cercetãrii si Inovãrii înteleg pe deplin  contributia pe care activitatea dumneavoastrã o are la dezvoltarea României. De aceea, în Programul de guvernare am  prevãzut mãsuri menite sã arate aprecierea pentru munca cercetãtorilor si sã stimuleze investitiile în acest domeniu”, a declarat Viorica Dãncilã,  prim-ministrul României.
„Cercetarea reprezintã unul dintre principalele motoare de cercetare ale unei tãri, rezultatele acestei activitãti având un impact pozitiv asupra întregii societãti. Aceste momente de recunoastere a muncii depuse, cum este festivitatea de astãzi, sunt necesare pentru un cercetãtor, încurajându-l astfel sã-si continue activitatea într-un ritm sustinut. (…) În urmãtoarea perioadã, Ministerul Cercetãrii si Inovãrii va acorda o atentie deosebitã activitãtilor de inovare si transfer tehnologic, astfel încât rezultatele obtinute sã nu rãmânã doar la stadiul de brevete si articole stiintifice, ci sã poatã fi transpuse cât mai repede în practicã pentru binele nostru, al tuturor”, a declarat Nicolae Hurduc,  ministrul cercetãrii si inovãrii.
La cea de-a 47 editie a Salonului International de Inventii de la Geneva – ELVETIA, la care au participat peste 800 de expozanti din 42 de tãri, ce a avut loc în perioada 10-14 aprilie a.c., cercetãtorii români au obtinut, pentru cele 30 de inventii prezentate la standul tãrii noastre, 19 medalii de aur, 11 medalii de argint si 31 de premii speciale decernate de cãtre comisiile de jurizare internationale .
Reamintim faptul cã INCD INSEMEX a participat la Salonul International de Inventii de la Geneva, cu inventia “Stand experimental pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii  lichidelor inflamabile”,  elaboratã de un colectiv  multidisciplinar de cercetãtori din cadrul institutului. Lucrarea a fost medaliatã cu Medalia de Aur si premiatã cu un Premiu Special din partea Association of Polish Inventors and Rationalizers.