Elevii de la Colegiul National Mihai Eminescu din Petrosani au fost în Grecia. Este un schimb pe un proiect Erasmus, care se desfãsoarã pe tot parcursul acestui an si primii vizitati au fost grecii. De la ei au învãtat atât de multe, încât, stând la greci acasã, au aflat chiar si cum sã mãnânce si cum e la ei la scoalã.
Au fost impresionati de satele lor, care aratã mai bine ca orasele noastre, spun ei, de modul de a face scoalã, iar toate acestea le-au împãrtãsit si colegilor lor.
„Am fost si la fabrica de vin, dar si la o asa-zisã fabricã de miere. Ce m-a impresionat, însã, a fost vizita într-o societate non-profit, unde grecii strâng toate deseurile de plastic, le separã pe diferite categorii, în functie de plasticul pe care îl contin acele obiecte. Ele sunt mãruntite si topite asa încât sã poatã fi folosite în printarea efectiv a bãncilor din parcuri sau a obiectelor de mobilier. În opinia mea, este un lucru foarte important, mai ales pentru mediu, iar faptul cã poti sã comanzi mobilã pe care ti-o personalizeazã cum vrei tu, din deseuri este extraordinar. Si am vãzut cã e la fel de rezistentã ca si cea normalã”, ne-a povestit Ioan Adrian Andreica, elev al Colegiului National Mihai Eminescu din Petrosani.
Si nu doar aceastã micã afacere i-a impresionat, dar au învãtat si sã mãnânce altfel, sau au observat cum sunt structurate orele de curs la greci.
„Desi, am avut o legãturã specialã cu familia gazdelor, ne-am fãcut multi prieteni în liceu si am fost ca o familie în satul respectiv. În primul rând, mi-au plãcut oamenii si diferenta culturalã am simtit-o prin stilul lor de viatã. Mâncarea era diferitã si, la orice fel de mâncare, puneau salatã si lãmâie, ceea ce este mult diferit fatã de noi. Ei au orele dispuse diferit fatã de noi, sunt mai scurte si cu pauze progresiv, prima de 5 minute, a doua de 10 si asa mai departe si au un program foarte lejer, urmat de multe ore de pregãtire în particular”, a povestit si Denisa Petraru, o altã elevã care s-a întors din Grecia. Despre aceastã pregãtire în particular au vorbit si profesorii care au participat în proiect, însã, aceastã pregãtire nu seamãnã cu meditatiile particulare de la noi, ci mai degrabã cu aprofundarea materiei, dupã orele de curs, cu profesorii din scoalã.
„A fost o surprizã sã constatat cã profesorii de acolo sunt mai relaxati ca noi, aici. Nu sunt atât de stresati ca noi si în învãtãmântul este mult mai lejer, copiii învatã, la fel ca si aici, însã, nu stiu dacã, nivelul de cunostinte este ca si la noi. Acolo, foarte mult, accentul se pune pe lucrul în particular. Dupã ore, copiii merg la ore în particular. Mai mult ca la noi. Toti vorbesc limba englezã si a fost surprinzãtor sã aflu cã merg si profesorii sã ia ore de englezã”, a adãugat si Stefania Manea, profesor coordinator al proiectului Erasmus.
Proiectul a fost unul din care toti spun cã au de învãtat si profesorii si elevii fiind extrem de încântati de ceea ce le-a oferit acest schimb cultural la care participã greci, italieni si români.
„Suntem în parteneriat cu douã tãri, o localitate din Grecia, în zona periurbanã din Salonic si o localitate din Sicilia. Am vãzut si ce se întâmplã în sistemul educational de la acolo si am învãtat si câte ceva despre Grecia. A fost interesant si la fel va fi si în urmãtoarele douã etape, când vor veni ei la noi, la sfârsitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, dar si apoi, când vom merge în Italia”, a adãugat si Alexandru Lãutaru, director Colegiul National Mihai Eminescu Petrosani.
Elevii de la noi se pregãtesc acum sã îi primeascã pe oaspetii lor din Grecia în preajma Zilei Nationale. Va fi un bun prilej de a le arãta tuturor ce obiceiuri avem noi si cum suntem noi, românii, iar ultima mobilitate va fi în Sicilia, anul viitor.
Diana Mitrache