„Interculturalitate si spiritualitate ” este titlul celei de a VIII-a editii a unui festival desfãsurat la Petrila si care a adunat copii, de la cei mai mici, la cei de gimnaziu, într-un proiect care vrea sã arate cã sunt diferiti, dar în acelasi spatiu, sunt egali, datã fiind preocuparea lor pentru traditii.
Proiectul a adus în sala de spectacole  toate etniile ce trãiesc la noi si fiecare a avut posibilitatea sã afle câte ceva nou despre altii. Indiferent cã sunt doar de o schioapã, ori cã au crescut deja mari, de la momârlani la rromi, toti au prezentat programe artistice legate de cultura pe care au reprezentat-o.
„Festivalul acesta a debutat ca si un proiect judetean si apoi, datoritã numãrului mare de  participanti, a mers cãtre urmãtoarea etapã a proiectelor inter-judetene. Anul trecut  l-am dus la nivel inter-judetean, iar acum ne bucurãm din nou de o participare foarte vastã, din judetele învecinate. Anul trecut am avut  participanti din Brasov, care au si luat trofeul festivalului. Astãzi avem invitati din Satu Mare, Gorj siVâlcea si sunt de pe toate nivelurile de învãtãmânt. Cu totii urmãrim sã socializãm, dar si sã scoatem în  evidentã cã, desi suntem  diferiti ca si nationalitãti conlocuitoare, avem acelasi scop, si anume, promovarea si respectarea traditiilor”, a spus în deschiderea  festivalului Coculeana Zorilã, director Scoala Gimnazialã I.D  Sîrbu din Petrila, organizatorii concursului.  Timp de o  sãptãmânã, în Sãptãmâna de scoalã Altfel, acesti copii vin aici sã arate cã au învãtat câte ceva  despre locul în care  trãiesc, despre cei ce sunt minoritãti nationale si despre modul în care ei îsi pãstreazã  obiceiurile, dansurile si portul.
Diana Mitrache