Mascatii DIICOT si BCCO au rãscolit Hunedoara, luni dimineatã, într-o actiune ce a vizat destructurarea unei retele de 11 persoane bãnuite de evaziune fiscalã si delapidare. Prejudiciul ajunge la aproape 2 milioane de euro, iar printre arestati sunt nume sonore din Hunedoara.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism (DICOT) – Serviciul Teritorial Alba-Iulia, împreunã cu ofiteri de politie judiciarã din cadrul Brigãzii de Combatere a Criminalitãtii Organizate Alba-Iulia, au destructurat un grup infractional format din 11 persoane suspectate de evaziune fiscalã si delapidare. Printre acestia se numãrã un fost sef de politie, un fost finantator al echipei Corvinul Hunedoara si un om de afaceri cercetat în dosarul jafului de 20 de milioane de euro, alãturi de Silvian Toma, fostul finantator al FC Hunedoara.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupãrii au obtinut beneficii financiare substantiale din efectuarea de operatiuni comerciale cu produse laminate si fier vechi. În plus, acestia sustrãgeau societãtile pe care le administreazã de la plata impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat, în special TVA.

“Astfel, ca mod de operare, învinuitii au achizitionat, prin cesiune, mai multe societãti comerciale, pe care le-au utilizat pentru derularea de achizitii intracomunitare, prin interpunerea lor în relatiile comerciale dintre partenerii externi din Uniunea Europeanã si beneficiarii reali ai mãrfurilor, respectiv societãtile comerciale administrate de cãtre liderii grupãrii, din municipiul Hunedoara”, se aratã într-un comunicat de presã al DIICOT.

Societãtile intermediare controlate de membrii grupãrii facturau mãrfurile achizitionate din UE cãtre firmele beneficiare fãrã a calcula legal TVA-ul datorat bugetului de stat si la aproximativ acelasi pret cu cel de achizitie din import, realizând astfel o fraudã de tip “carusel”.

În aceasta modalitate, societãtile comerciale beneficiare deduceau ilegal TVA si practicau un pret de vânzare diminuat fatã de pretul real al mãrfurilor.

Printre cei arestati luni se numãrã si Adrian Filer, fost adjunct al fostului sef al Politiei municipiului Hunedoara în perioada 1998 – 2005. Acesta, dupã ce a iesit la pensie s-a apucat de afaceri cu fier vechi. Mai mult, vizat în acest dosar este si omul de afaceri Florin Gheorghe Uscatu, fost finantator al echipei de fotbal de liga a II-a Corvinul 2005. Alãturi de acestia mai este si Cupetiu, cel care era practic beneficiarul trazactiilor.

Filer, Uscatu si Cupetiu sunt implicati într-o amplã afacere de achizitionare, prin cesiune, a mai multor societãti comerciale, pe care le-au utilizat pentru derularea de achizitii intracomunitare, prin interpunerea lor în relatiile comerciale dintre partenerii externi din Uniunea Europeanã si beneficiarii reali ai mãrfurilor, respectiv societãtile comerciale administrate de cãtre liderii grupãrii, din municipiul Hunedoara.

Surse judiciare afirmau cã Uscatu a fost implicat în mai multe scandaluri legate de colectarea si comercializarea fierului vechi. El a fost retinut, în februarie, alãturi de alte persoane, între care si finantatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, în urma unor descinderi privind evaziunea fiscalã si spãlarea de bani în care prejudiciul a fost estimat la 20 de milioane de euro. Uscatu este cercetat în libertate în acest dosar.

Prejudiciul produs de membrii grupãrii în acest mod a fost estimat la 1.800.000 de euro.

Procurorii si politistii fac zece perchezitii, la locuintele membrilor grupãrii si la sediile unor societãti comerciale din judetul Hunedoara, urmând ca 11 persoane sã fie duse la audieri, la sediul DIICOT.

Diana Mitrache