Are 15 ani, pare o fiintã firavã, blondã cu ochi albastri, dar a bãtut toate adversarele fiind singura din România calificatã la Campionatul European de Tir cu Arcul. Calificarea ei i-a lãsat muti de uimire pe toti cei care o cunosc, dar si pe oficialii acestui sport, care au vãzut în ea un exemplu de stãpânire si curaj.
„Este important sã avem o prezentã la Tir cu Arcul la Jocurile Europei – o competitie majorã, clasatã imediat dupã Jocurile Olimpice. Zic cã este extraordinar cã o fetitã de 15 ani reuseste sã se califice la o competitie asa de mare si pot sã spun cã va fi cea mai tânãrã participantã la proba de tir de la Jocurile Europei si, probabil, printre cele mai tinere din competitie. E, însã,  singura din România”, spune Viorel Hãbian, antrenorul fetei.
Ultima participare la aceste jocuri a fost la Baku, în 2015, când reprezentanta României a fost Simona Bãncilã. Beatrice Miklos, sportivã a sectiei de tir cu arcul de la SCM Deva si elevã a Liceului Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan, a reusit performanta de a se califica pentru Jocurile Europene de la Minsk din iunie 2019, dupã ce în calificãri a luptat alãturi de alti 410 arcasi din 42 de tãri, în cadrul evenimentului sportiv desfãsurat sub genericul ”European Grand Prix + Quota Tournament for Minsk European Games”. În partida decisivã pentru calificarea la Jocurile Europene, Beatrice Miklos a întrecut-o pe sportiva Ana Umer din Slovenia, cu scorul de 6-5 T.B., adjudecându-si si medalia de aur a concursului de la Bucuresti. „Pentru mine e cea mai mare realizare de pânã acum. Simt cã munca mea, în sfârsit, dã roade. E un moment foarte important, sunt totusi, Jocurile Europei, dar pot sã spun cã a fost dificil si frumos. A trebuit sã trec de douã serii de calificare si apoi de 5 meciuri ca sã câstig turneul de calificare. Am câstigat tot si, dupã primele meciuri, mi s-a confirmat cã sunt deja calificatã. Mai erau 5 locuri, pentru 5 tãri si apoi, am mers la turneu, câstigând inclusiv finala. În finalã am ajuns la sãgeatã de baraj si, la scorul de 5-5, am tras o singurã sãgeatã decisivã pentru rezultat”, ne-a explicat, pe scurt istoria acestei calificãri extraordinare, Beatrice Miklos, cadetã.
E de o stãpânire cum rar au vãzut antrenorii sãi, însã, Beatrice a ajuns abia acum câtiva ani si, cu totul întâmplãtor, sã punã mâna pe un arc. Pare ireal cum reuseste sã îndrepte sãgeata si, într-o competitie în care toti trag perfect, diferenta o face stãpânirea de sine.
Beatrice ne-a spus, însã, cum a ajuns la Aninoasa.
„Din întâmplare am ajuns. Fratele meu era la Tir cu arcul si tot insista sã vin si eu. Si, pânã la urmã, acum 5 ani, am rãmas în acest sport. În 5 ani am devenit reprezentanta României la Jocurile Europei”, spune Beatrice. Fata promite mult si se vede, cel mai departe în 2024 sã o gãsim la Olimpiada de la Paris.
Diana Mitrache