Firme de exercitiu – asa îsi numesc elevii de liceu propriile firme, gândite ca o adevãratã afacere, în plan virtual. Târgul firmelor de exercitiu a ajuns în acest an la editia cu numãrul 8 si organizatorii, Colegiul Economic Hermes din Petrosani, a adus si de aceastã datã, mai multe firme gândite de elevi.
Unii au spus cã fac produse din miere de albine, altii creazã obiecte de iluminat, dupã un desing unic, gândit de ei si chiar le vând, altii s-au gânsit cã, dacã tot stau la poalele Retezatului, sã îsi deschidã o pensiune si astfel de idei au fost transpuse în practicã. Fiecare si-a adus si  mascote si a impresionat si cu standul desfãsurat, iar despre cum au gândit totul ne explicã chiar ei. „ O pensiune am gândit noi  si vrem sã o promovãm, pentru cã este  în orasul nostru, în zona  Retezat, un loc foarte frumos. Am vrea sã o deschidem chiar pe viitor, probabil”, a spus o elevã de la Colegiul Economic Hermes, gazdele  evenimentului- concurs.
”Suntem de la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Alesti si avem o firmã de produs shake-uri. Sunt naturale, din fructe 100% si sloganul nostru este DACÃ VREI SÃNÃTATE, CUMPÃRÃ CALITATE”, asa îsi prezintã alti elevi afacerea. ”Noi oferim servicii de curãtenie la domiciliu. Segmentul nostru de piatã ar fi cam nou, pentru aceste servicii. Vom face curãtenie si suntem câteva colege care chiar ne pricepem la asa ceva. Nu e greu si cred cã o astfel de afacere poate avea  succes”, ne-au spus altii elevi.

”Noi suntem din Bihor si firma noastrã se ocupã cu  realizarea si comercializarea  produselor si corpurilor de iluminat hand made, pentru cã ne dorim si sã protejãm  natura si sã folosim materiale reciclabile. Stim cã sunt multe produse realizate în serie, dar noi vrem, pentru camera noastrã, ceva mai special si în magazinele de specialitate chiar nu am gãsit nimic care sã ne satisfacã. Suntem 3 fete foarte pasionate de design si am zis sã vedem ce ne iese si chiar a iesit ceva frumos. Sperãm noi chiar sã ne facem o afacere din asta si chiar avem deja câtiva clienti. Mi se pare deja o afacere profitabilã”, au sustinut alti tineri, care aveau un stand absolut interesant cu corpuri de iluminat, de la veioze la becuri si lãmpi, fascinante, realizate de ei din materiale reciclabile.
Sunt tineri care cred în puterea lor de a rãzbi în viatã, iar acest târg le dã mari sperante. De-a lungul celor 8 editii, la acest târg, spun dascãlii lor, au venit si elevi ce acum sunt studenti, roi chiar au propriile lor afaceri. Multi au spus cã acest exercitiu le-a dat sperante.
„Avem invitati din Lupeni, Hateg, Uricani, dar ne bucurãm si de prezenta mai vechilor nostri colaboratori, din judetul Timis si Bihor. Proiectul are si o sectiune on-line, unde participã mult mai multe firme si am observat standuri foarte frumoase si materiale deosebite, lucru ce mã face sã spun cã e clar cã, de la o editie la alta, nivelul competitiei creste. Am avut tineri ce acum sunt studenti si care au venit si ne-au spus ce bine le-a prins, pentru cã, desi urmeazã facultatea, îsi deschid si propriile afaceri”, ne-a povestit si Florentina Petrescu, director Colegiul Economic Hermes.
Firmele acestea îi ajutã pe copii sã îsi identifice potentialul profesional si sã evalueze corect. Tinerii învatã sã conceapã si sã conducã o afacere, asa cum e ea în realitate. Fac contabilitatea, planul de afaceri, proiecteazã productia, marketingul, resursele umane si le aleg pe criterii de competitivitate si toate astea sunt de viitor.
Diana MITRACHE