Mãnâncã nesãnãtos, mult, fãrã un program stabilit, fãrã reguli si asa devin obezi. Vorbim despre tot mai multi tineri care se îngrasã, nu mai stiu ce au de fãcut si ajung victime sigure printre colegii lor, care rând de ei.
Nu este deloc usor si, fãrã ajutor, aproape nimeni nu reuseste. Tocmai de aceea, un profesor de sport specialist în nutritie, Vlachos Fotis, a venit la Petrosani sã reia proiectul despre nutritie, denumit generic ”Stop obezitãtii ! Alege sã trãiesti sãnãtos !”.
El spune cã proiectul a demarat deja în urmã cu un an de zile, dupã evaluarea mãsurãtorilor efectuate pe un grup de copii din Valea Jiului selectati în program, iar rezultatele confirmã o situatie îngrijorãtoare: numãrul elevilor supraponderali, chiar aflati în pericol de obezitate, este foarte mare si la nivelul comunitãtilor din Valea Jiului. „Anul trecut nu a mers asa bine. Problema de obezitate la copii e foarte mare si zi de zi sunt mai multi. Au sanse foarte mari sã ajungã obezi, iar la vârste mai mari, riscã sã aibã probleme cardio-vasculare. Dacã nu vin pãrintii sã le prezentãm niste strategii pe care sã le urmeze, nu o sã reusim nimic, asa cum nu a mers nici anul trecut. E importantã prezenta lor, pentru cã eu nu stiu ce se întâmplã la casele fiecãruia si atunci astept ca ei sã vinã si sã ne spunã care este problema lor. Vrem sã personalizãm orice informatie pe care ei o primesc. Dar e important ca pãrintele sã înteleagã cã are un copil, nu un cãtel sau un pestisor în acvariu”, a spus Vlachos Fotis, profesor de sport, nutritionist.
De aceastã datã, proiectul derulat cu scolile si liceele din Petrosani atrage de partea lui mai ales pãrintii si bunicii, cei care le dau de mâncare acestora. Ce stiu ei, însã, nu e suficient, iar cei invitati la seminar au copii cu tendinte de îngrãsare, sau chiar grasi.
„Trebuie sã mai slãbeascã un pic si sã mai facã si miscare. Vorbesc de nepoteii mei. Au nevoie sã facã si sport. Nu prea stiu cum sã facã. Mãnâncã, dar nu au un program bine fãcut, degeaba le spunem, cã nu prea ascultã de bunici si atunci, acest program este foarte bun”, a spus o bunicutã venitã la cursurile de nutritie.
Teoretic, fiecare copil stie cam ce are de fãcut, unii chiar au experiente de viatã pe care le-au împãrtãsit, dar asta nu înseamnã cã toti stiu ce trebuie sã mãnânce.
„O alimentatie sãnãtoasã este foarte importantã pentru sãnãtatea noastrã, pentru felul în care arãtãm si modul în care ne desfãsurãm activitatea zi de zi. Asta, pentru cã odatã ce mâncãm sãnãtos, ne simtim si bine si facem lucrurile mult mai usor. Eu am avut gastritã si am tinut un regim si asta m-a fãcut sã renunt la alimentele nesãnãtoase, cum ar fi sucurile acidulate, mâncarea prãjitã si foarte gras nu mai pot sã mânânc”, a spus si un elev ce venise la întâlnire, iar o colegã l-a completat: „Un astfel de curs ne ajutã si în zilele de azi sunt foarte multi copii obezi. Eu, una, nu rând, dar sunt copii care râd de ei. Trebuie sã mâncãm sãnãtos, sã nu mai consumãm fast food, dulciuri, ciocolatã”.
Si dacã stiu cam ce au de mâncat, la sport lucrurile se complicã. Profesorii de la aceastã disciplinã, care au si participat la acest proiect, din Scoala IG Duca, sau Colegiul Economic Hermes, spun cã sunt copii care cer sã fie scutiti la sport, dar important e cã nu renuntã total la asta.
„Din fericire, Colegiul Economic Hermes este singurul din judet care nu are scutiti total de educatie fizicã. Ei sunt apti sã facã un minim de efort, miscare, pentru cã asta e în natura omului si, indiferent ce probleme de sãnãtate avem, putem sã facem putin efort”, a precizat Doina Topescu, profesoarã de sport.
Experienta cazurilor de obezitate, supraponderabilitate si a bolilor conexe acestora, care au fost tratate deja cu succes de nutritionistul Vlachos Fotis sunt dovada cã ele pot fi depãsite si pot fi prevenite, doar cu ajutorul unor programe de alimentatie corectã. Nutritionistul a explicat cã toate acestea sunt la îndemâna oricãrui pãrinte responsabil, cu conditia sã aleagã sã se informeze în acest scop.
Diana MITRACHE