Târgurile de animale sunt absolut interzise în Hunedoara si nici Valea Jiului nu face exceptie. Asta îi pune pe crescãtorii de oi si capre sã se întrebe cum îsi vor vinde produsele la Pasti.
Administratia Pietelor din Petrosani a demarat procedura de acreditare a abatorului si igienizarea pietei, precum si pregãtirea galantarelor, care va fi fãcutã în sãptãmâna viitoare.
Vânzãrile de animale vii sunt acum interzise în târgurile si piete, poate singurele platforme unde crescãtorii mici de animale îsi puteau valorifica marfa. Mãsura este luatã din cauza pericolului cauzat de Pesta Porcinã Africanã (PPA) care interzice orice aglomerare de animale vii. Totusi, fermierii pot vinde încã animalele între diferite judete, dar cu anumite documente obligatorii!
Dr. Leontin Laslãu, seful DSVSA Hunedoara, a explicat, într-un comunicat remis presei, care sunt motivele pentru care crescãtorii de animale nu pot vinde încã marfa în târgurile si pietele de profil.
Vânzarea în târgurile de animale vii  nu este permisã, pentru cã existã încã restrictii de circulatie a animalelor cãtre târgurile autorizate sanitar veterinar si cãtre târgurile sau aglomerãrile de animale care nu sunt autorizate sanitar-veterinar. Dar se pot comercializa animalele între proprietari cu documentele sanitar-veterinare legale pe care le precizeazã legislatia sanitarã veterinarã în vigoare , iar medicii veterinari de liberã practicã împuterniciti sunt informati de mai mult timp si stiu sã elibereze certificatele sanitare veterinare pentru aceste animale, care vor fi sacrificate în abator. Este vorba despre formularul de miscare si lantul alimentar si, bineînteles, formularul de miscare pentru animalele care se comercializeazã între proprietari.
Mai mult, în perioada 01.04.2019 – 01.05.2019 este asiguratã permanenta la nivelul DSVSA, inclusiv în zilele de sâmbãtã si duminicã. La sediul acestora vor fi afisate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numãrul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul sigurantei alimentelor. Aceste informatii vor fi postate si pe site-ul DSVSA, pentru ca oamenii sã se informeze.
Având în vedere confirmarea scrapiei în judetele AG, CS, CT, SB, TM, HD este monitorizatã circulatia pe teritoriul national a ovinelor si caprinelor destinate sacrificãrii, respectiv a întregului traseu de la ferme sau exploatatii de origine cãtre abatoare autorizate sanitar veterinar. În toate pietele agroalimentare si în alte locuri special amenajate în care va fi valorificatã carnea si celelalte produse de  origine animalã, este asigurat necesarul de  personal sanitar veterinar si permanenta acestuia, inclusiv în zilele de  sâmbãtã si duminicã.
Carnea de miel, rezultatã în urma sacrificãrilor în spatiile amenajate  temporar, se obtine numai la cererea directã a consumatorilor si numai dupã efectuarea examenului ante si  post-mortem, neputând fi livratã în vederea  comercializãrii cãtre alte unitãti din domeniul  alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar; Marcarea cãrnii de miel, rezultatã în urma sacrificãrilor în spatiile amenajate temporar, se realizeazã cu o marcã de sãnãtate de formã rotundã cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul cãreia este înscris indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA. Depozitarea si comercializarea cãrnii de miel trebuie sã se realizeze în spatii adecvate, cu asigurarea temperaturii  si stãrii de igienã  corespunzãtoare.
Pentru eficientizarea acestor actiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori considerã necesar, sprijinul altor autoritãti competente judetene sau locale (Primãrii, Consilii Judetene, Institutii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc), în vederea organizãrii unor  actiuni comune de inspectie si control, în limita competentelor  stabilite prin legislatia în vigoare si în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autoritãti.
Diana MITRACHE