Veniti alãturi de Crucea Rosie Românã în campania ”Doneazã sânge constant”! Acesta este îndemnul ce a fost lansat la nivel national, pentru a-i atrage într-o campanie fãrã  precedent la nivelul tãrii noastre, pe toti cei care vor sã ajute . Asta,  pentru cã este nevoie constant de sânge. „Campania a fost demaratã de Crucea Rosie din România, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie din tara noastrã si constã în donarea de sânge de cãtre oamenii din toatã tara”, a spus Felicia Vitan, presedinte Crucea Rosie Petrosani.
Oameni care au avut nevoie sunt de peste tot si chiar presedinta filialei din Petrosani ne spune ce a  însemnat un gest fãcut de oameni necunoscuti, la momentul potrivit. „Eu, personal, în februarie, am fost unul dintre cei care am avut nevoi de donare de sânge si foarte multi oameni, la apelul fãcut în presã, au venit sã doneze. Sunt oameni care doresc sã facã asta si sunt donatori care vin permanent la Petrosani si doneazã sânge”, a spus Felicia Vitan. Sute de oameni vin sã doneze sânge la Centrul de Transfuzii de la Petrosani. Crucea Rosie a demarat o campanie si acum si se asteaptã ca numãrul  donatorilor sã creascã. Oricine poate face parte din aceastã campanie, pentru cã, periodic, spitalele se confruntã cu o problemã majorã din cauza cantitãtilor insuficiente de sânge pe care le pot oferi centrele de transfuzii.
Potrivit legii, donatorii de sânge primesc: tichete de masã, dar si o zi liberã de la locul de muncã sau o zi scutire de frecventã pentru elevi,  studenti si militari, în ziua donãrii. În plus, beneficiazã de analize gratuite si regulate ale sângelui, donatorul fiind tinut la curent în legãtura cu propria stare de sãnãtate. institutia la care se face donarea de sânge.
De precizat cã, pentru a ajunge donator de sânge, sunt câteva conditii ce le impun medicii: vârsta sã fie între 18 si 60 de ani, o stare bunã de sãnãtate, ceea ce presupune cã donatorul nu ia niciun fel de  tratament, greutatea: minim 57 kg – femei si 60 kg. bãrbati, sau sã nu fi avut în ultimele 6 luni interventii chirurgicale sau stomatologice
Diana Mitrache