La Deva a fost prezentat la sfârsitul sãptãmânii trecute proiectul „Restaurarea si punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia”, documentatie realizatã de Institutul National al Patrimoniului (INP) împreunã cu colectivul stiintific al santierului arheologic la solicitarea Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara.
Evenimentul s-a desfãsurat la Palatul Magna Curia în prezenta reprezentantilor Ministerului Culturii si Identitãtii Nationale, ai INP, ai CJ Hunedoara, ai administratiei publice locale, institutiilor si autoritãtilor publice implicate în protejarea si punerea în valoare a patrimoniului cultural national.
Prezentarea de la Deva este rodul protocolului de colaborare si al contractului de prestãri servicii privind elaborarea de studii de investigatii (etapa I si II) si DALI (etapa a III-a) pentru monumentul istoric de la Sarmizegetusa Regia – monument de importantã nationalã si universalã, încheiate între CJ Hunedoara si INP în anul 2018.
Potrivit directorului INP, domnul Stefan Bâlici, proiectul prezentat la Deva, are trei obiective principale. Primul se referã la conservarea materialului istoric care existã, a vestigiilor arheologice, al doilea obiectiv este recuperarea întelesurilor si a caracteristicilor arhitecturale ale ruinelor, iar al treilea presupune interpretarea si prezentarea monumentului.
„Este un proiect major cum nu s-a mai fãcut în România de mai bine de 30 de ani, un proiect de asemenea anvergurã pe un sit arheologic. Acoperim toate aceste trei paliere si as zice, dacã m-as referi la un gest pe care îl facem aici, care mi se pare cel mai important, este acela de recuperare a topografiei antice care e o topografie antropicã. Sunt terase geometrice fãcute de om, nu e un munte natural, e un munte care a fost prelucrat. În timp, aceste caracteristici geometrice si rigoarea aceasta a formei s-au pierdut. Noi încercãm sã recuperãm în primul rând aceastã topografie si apoi detaliile arhitecturale în mãsura în care ruinele ne permit asta”, a declarat domnul Stefan Bâlici.
Invitati la eveniment, reprezentantii Ministerului Culturii si Identitãtii Nationale, Alexandru Pugna – secretar de stat si Rela Nicoleta Stefãnescu – secretar general, au reiterat sprijinul Guvernului pentru gãsirea solutiilor legale de transmitere în administrarea CJ Hunedoara a tuturor cetãtilor dacice de pe teritoriul judetului nostru.
„Este îmbucurãtor faptul cã, la Hunedoara, aveti o echipã la Consiliul Judetean interesatã pentru rezolvarea acestor probleme, iar pe noi ne bucurã cã avem oameni cu care putem colabora. Prezenta noastrã aici este garantia faptului cã Ministerul Culturii si Identitãtii Nationale este alãturi de dumneavoastrã si cã îsi doreste rezolvarea tuturor problemelor legate de proprietatea acestor locuri unde se gãsesc cetãtile dacice, dar si de rezolvarea proiectului foarte îndrãznet care ne-a fost prezentat aici”, a declarat domnul Alexandru Pugna.
Vicepresedintele CJ Hunedoara, domnul Sorin Adrian Vasilescu, a subliniat importanta proiectului realizat de cãtre specialistii INP si a reconfirmat determinarea administratiei judetene pentru a pune în valoare patrimoniul national din Muntii Orãstiei.
„Astãzi vedem rodul studiilor fãcute la Sarmizegetusa Regia, valoarea totalã a acestui proiect fiind de aproximativ 145 de milioane de lei. Este vorba despre o sumã uriasã pentru un proiect urias, o sumã pe care CJ Hunedoara nu o are, dar care poate fi obtinutã din alte surse. Etapizat, se pot face pasi concreti în realizarea obiectivelor propuse”, a declarat domnul Sorin Adrian Vasilescu.
Studiile si documentatiile realizate de specialistii INP vor sta la baza viitoarelor lucrãri de conservare, restaurare si punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia pe care CJ Hunedoara intentioneazã sã le deruleze în urmãtorii ani.