Pe lângã frumusetea de necontestat, oamenii “faini” si dintr-o bucatã, Valea Jiului se poate lãuda si cu alte atuuri care ar putea foarte bine sã stârneascã invidia oamenilor din celelalte zone ale judetului si tãrii.

Localnicii stiu ce înseamnã traditia si bunul gust, asa cã de-a lungul timpului au reusit sã pãstreze retete originale a unor produse care au fost prezentate publicului si la târgul de la Vulcan, care a avut loc week-endul care tocmai a trecut. “În Valea Jiului existã cele mai multe produse traditionale atestate din întreg judetul Hunedoara.  Avem brânza Burebista, sloiul de oaie, pâine tãrãneascã, pâinea Pita Buncii , cârnati traditionali proaspeti Edi Ursu, cârnati afumati Edi Ursu, cârnati tãrãnesti, salam Valea Jiului,  salam din zona de vest a Vãii Jiului, cârnati Parângu, cozonac Valea Jiului, plãcinta cu cartofi si brânzã” , a declarat dr. Gheorghe Cristea, medic sef Circumscriptia Sanitar-Veterinarã si de Sigurantã a Alimentelor Valea Jiului.

De altfel, pe lângã produsele ca fiind deja cunoscute, la târgul de la Vulcan s-au lansat si altele, care în scurt timp au prins la cumpãrãtori. “ Am reusit sã atestãm încã douã produse din zona de est, din Jiet, de origine non-animalã. Vorbim de pasta de mãcese Valea Jiului si pasta de cãtinã Valea Jiului. Sunt douã produse brand si mã bucur cã au fost acceptate ca produse unicat în România. Acestea sunt sigure si foarte sãnãtoase, mult mai bune decât cele produse în industrie, deoarece nu contin aditivi alimentari, nu contin E-uri sau substante folosite pentru a îmbunãtãti gustul, culoarea, mirosul. Sunt de exceptie”, a mai spus dr. Gheorghe Cristea. De altfel, pe lângã acestea sunt si multe alte preparate sunt în curs de atestare, astfel cã la evenimentele de anul viitor de genul “Zilele Recoltei”, vom avea o gamã si mai bogatã de produse pe care sã le putem gusta si cumpãra.

Luiza Andronache