Am scos cãrbuni, acum sã producem hidrogen

Infrastructura existentã permite noi investitii care sã compenseze, în Valea Jiului, extractia huilei, care devine, pe zi ce trece, mai scãzutã.
Este un plan al Ministerului Energiei pentru Valea Jiului, pe care consilierii ministrului îl duc, în 8 aprilie, la Bruxelles. Acolo va fi prezentat oficialilor europeni si existã sanse sã fie finantat. În fapt, specialistii spun cã Ministerul Energiei are planuri de acest gen pentru Vale, dar cã trebuie o viziune complexã, ce acum va fi luatã în calcul.
„Ministerul Energiei are planuri pentru Valea jiului si ele sunt legate si de, de curând lansata, Platformã pentru Tranzitia Zonelor Miniere. Continuã cu proiectul HUB-ul de Hidrogen pentru Valea Jiului, iar toate sunt legate de infrastructura energeticã, una consistentã, care acum este detinutã de Ministerul Energiei în Valea Jiului, infrastructurã care nu trebuie pierdutã si, pe baza ei, trebuie construit viitorul ”, spune Michael Melczer, consilier al ministrului Energiei.
Hidrogenul ar putea fi obtinut din metanul aflat în subteranul Vãii Jiului  – atât din exploatãrile aflate în functiune, cât si din cele deja închise, precum si din straturile de cãrbune încã neexploatate –  sau chiar din apã, prin electrolizã. Toate aceste planuri, ajung în câteva zile pe masa comisarilor europeni. „Vor fi douã sedinte, iar una, cea din data de 8, are tema legatã de combustibilii avansati: Hidrogen si lucruri conexe. Aici vom prezenta proiectului HUB-ului de Hidrogen, un proiect,  efectiv pentru viitorul energetic si industrial al Vãii Jiului. Asta înseamnã o dezvoltare energeticã si economicã a Vãii Jiului, în 5 – 15 ani. Noi pregãtim acum baza, iar în urmãtorii ani, Valea Jiului sã redevinã si o zonã industrialã, nu doar una turisticã”,  a adãugat Michael Melczer.

Cei care au gândit acest proiect vor arãta la Bruxelles cã Hidrogenul, care devine principalul vector de energie în lume, va alinia Valea Jiului în rândul Europei.
„Viitorul înseamnã Hidrogen. Noi avem resurse de cãrbuni aici, metan, apã si biomasa ne-ar fi la îndemânã si toate ar fi surse pentru obtinerea Hidrogenului si asta va fi prezentarea pentru data de 8 aprilie”, a conchis specialistul.  Michael Melczer, consilier al ministrului Energiei pe probleme legate de zonele miniere aflate în tranzitie, spune cã „HUB-ul de hidrogen” ar putea fi amplasat la mijlocul Vãii Jiului, mai exact în  zona Paroseni, unde existã si cea mai bunã infrastructurã pentru transportul energiei electrice obtinute din hidrogen.
Diana Mitrache

6 comentarii la „Am scos cãrbuni, acum sã producem hidrogen

 • 2 aprilie 2019 la 20:00
  Permalink

  Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !!!

  Răspunde
 • 2 aprilie 2019 la 21:16
  Permalink

  asta este un lucru bun este o alternativa la extractia de carbune,numai sa nu se exploateze prin metoda gazelor de sist ca atunci este dezastrul ptr valea jiului

  Răspunde
 • 3 aprilie 2019 la 09:04
  Permalink

  frumoase aberatii lanseaza pe piata campaniei electorale aces Melczer, literatura tehnica de specialitate ofera multe, inventatorii pe masura, personaje …

  Răspunde
 • 3 aprilie 2019 la 11:23
  Permalink

  Sa capteze ?i gazele produse de fasole mascariciul asta de meltzer…..Dupa ce a terminat mineritul din vale al?turi de alt mascarici pe nume nica,vine cu astfel de gogosi !

  Răspunde
 • 3 aprilie 2019 la 11:59
  Permalink

  De când am citit articolul rad întruna.
  Mul?umim redac?iei pentru articolele cu maestrul umorului de pe malurile Jiilor inegalabilul Melczer.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.