Prezent într-o vizitã în judetul Hunedoara, ministrul Apelor si Pãdurilor Ioan Denes a precizat cã sunt bani si în acest an se vor face noi investitii la Barajul de la Valea de Pesti.
„Obiectul I este punerea în sigurantã a barajului Valea de Pesti. Anul acest avem 1,5 milioane de lei, si  finalizãm cu partea de documentatie, inclusiv documentatia de executie. Valoarea totalã estimatã a acestui obiectiv este de 122,7  milioane de lei. Aici facem: asigurarea liniei de apãrare 18,6 km, protectia antierozionalã a albiei de 13, 8 km, punere în sigurantã si modificarea functiunii, pentru acumularea Valea De Pesti” Ioan Denes,  Barajul are nevoie de reconsolidãri si despre asta ne explicã seful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu, Sorin Corici: „Noi am realizat, dintr-un proiect mai amplu, reparatiile la vane, pentru cã erau foarte importante. Si urmeazã ca anul acesta sã promovãm o lucrare  complexã, care se va numi „Amenajarea complexã a râurilor Jiul de Est si Jiul de Vest, în vederea apãrãrii împotriva inundatiilor a  localitãtilor riverane. Obiectul principal va fi punerea în sigurantã a barajului:”, proiect pentru care se încearcã sã fie accesate fonduri europene, prin POIM. Suntem în faza de studii, urmeazã studiile de fezabilitate si sunt bani pentru  acestea”.
Seful sistemului hidrotehnic spune cã se va turna o nouã mascã asfalticã în zona dinspre apã, în amonte, unde au apãrut, cu ani în urmã, mici fisuri.
„Se vrea o impermeabilizare a întregii mãsti, cu un material din PVC, schimbarea unor vane si a unor conducte, paramentul din aval, acolo unde sunt  bolovani, pe care îi vom completa si de asemenea, avem cãile de acces ce se vor amenaja si iluminatul”, a mai spus Corici. În acest baraj, în ultimii ani, când a si fost golit, s-a investit suma de 2 000.000 de lei, bani cu care s-au schimbat câteva vane vechi, de la golirea de fund. Acumularea de la Valea de Pesti alimenteazã toatã zona de Vest a Vãii Jiului cu apã, în jur de 100.000 de locuitori având apã la robinet din aceastã acumulare.  Din 1973, de când s-a dat în folosintã, barajul de la Valea de Pesti nu a fost reparat, si  niciodatã nu s-a golit ori curãtat, pânã în 2016.
Diana Mitrache