Consiliul Judetean Hunedoara, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca si Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva au încheiat un protocol de cooperare pentru punerea în valoare a cetãtilor dacice din Muntii Orãstiei – monumente înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO.
Protocolul este încheiat pe o perioadã de 5 ani si are ca obiectiv principal stabilirea unui cadru de cooperare, colaborare si finantare privind cercetãrile arheologice sistematice de la Cetãtile Dacice din Muntii Orãstiei, în scopul punerii lor în valoare din punct de vedere stiintific, cultural si turistic.
“În scopul realizãrii obiectului si atingerii scopului protocolului, Consiliul Judetean Hunedoara va participa la cofinantarea cercetãrilor arheologice sistematice din perimetrul Cetãtilor Dacice din Muntii Orãstiei, la un nivel de cel putin 100.000 de lei anual si va asigura implementarea si facilitarea schimbului de experientã si bune  practici cu alte entitãti similare de la nivel international, în spetã BIBRACTE EPCC (Franta)”, aratã autoritãtile judetene. Potrivit Protocolului, materialul arheologic descoperit va intra în patrimoniul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, membrii colectivului stiintific putând prelua piese pentru studiu, pentru  o perioadã de cel mult 6 luni. Valorificarea  stiintificã se va realiza prin Rapoarte de  cercetare, studii  monografice, lucrãri  de specialitate si de popularizare a rezultatelor cercetãrii, comunicãri stiintifice la conferinte si colocvii interne si internationale etc. Cetãtile Dacice din Muntii Orãstiei sunt obiective înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, conservarea, restaurarea si punerea lor în valoare, precum si dezvoltarea durabilã a întregii zone în care sunt amplasate.
Marius Mitrache