Prezent într-o vizitã în judetul Hunedoara, ministrul Apelor si Pãdurilor Ioan Denes a subliniat importanta hidrocentralei din Defileul Jiului, dar a tinut sã transeze clar ideea principalã: trebuie sã functioneze, doar respectând legislatia europeanã
„Toate aceste investitii, iar aici mã refer la MHC –uri (n.r. microhidrocentrale), trebuie sã respecte legislatia europeanã în vigoare, care reglementeazã astfel de investitii si activitãti, pentru constructiile de-a lungul cursurilor de apã. (…) Nimeni, în tara aceasta, nu are interes sã nu punã în valoare o investitie finalizatã într-o proportie de 98 %, dar, totodatã, toti constructorii trebuie sã înteleagã cã astfel de constructii pe cursurile de apã, trebuie sã respecte legislatia în vigoare, reglementate la nivelul UE”, a spus ministrul apelor Ioan Denes.
Responsabilii de la Ape Jiu spun cã ar mai fi investitii de finalizat si cã acum Hidroelectrica nu face altceva decât sã obtinã avizele de construire pentru restul constructiei, dupã ce aici s-au investit sume uriase care, dacã nu va fi pusã în functiune hidrocentrala, va fi doar o uriasã pierdere. „Lucrãrile sunt realizate în proportie de 98 %, însã, din cauza unui proces cu ONG-urile, autorizatia de construire a Hidroelectrica a fost anulatã în instantã. Lucrarea e stopatã în momentul de fatã. Avem ceva informatii cã Hidroelectrica încearcã acum sã obtinã o autorizatie de construire pe restul de executat. Asa cum a spus si domnul ministru, cã trebuie respectatã legislatia europeanã, precizez cã, în ultima perioadã au apãrut modificãri în ceea ce priveste avizarea a debitului de servitute si a celui ecologic, vis-a-vis de aceste acumulãri, va trebui sã facã un studiu de impact, Hidroelectrica, pentru a obtine atât avizul de la Apele Române, cât si de la agentiile de mediu si sã urmeze toatã procedura de avizare, pentru lucrãrile ce au rãmas de executat. Vor fi si dezbateri publice, mai au lucrãri importante în albie. Din punctul meu de vedere, ei fac eforturi sã punã în functiune aceastã amenajare, cã e pãcat de suma investitã, dar nu oricum”, a precizat Marin Talãu, director Ape Jiu.
La finalizarea proiectului, pe râul Jiu, dacã vor fi puse vreodatã în functiune, centralele Dumitra dinspre Petrosani si cea de la Bumbesti-Jiu vor avea o putere instalatã totalã de 65 MW si un aport energetic de 259 GWh/an. Valoarea totalã a investitiei se ridicã la 230 de milioane de euro, iar acum trebuie conservatã si sunt necesare mai multe avize.
Ecologistii nu vor sã accepte cã Jiul, în Defileul Jiului, va fi captat si fauna si flora vor fi, dupã cum sustin ei, distruse. Potrivit unui comunicat remis presei, „Parcul National Defileul Jiului riscã sã fie distrus de o hidrocentralã care va capta aproximativ 85% din debitul actual al Jiului pe toatã lungimea Defileului. Conform declaratiilor din presã, o parte din amenajarea hidroenergeticã urmeazã sã fie datã în functiune în acest an, desi proiectul avizat în 2003 a fost modificat pe parcurs fãrã notificarea autoritãtii de mediu, lucrãrile continuând în baza acordului de mediu obtinut în urmã cu 14 ani. WWF solicitã urgent interventia Ministerului Mediului si a Gãrzii de Mediu care trebuie sã decidã suspendarea lucrãrilor si reluarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului”, se aratã în comunicatul WWF (World Wildlife Fund)
Diana Mitrache