Sunt blamati, subfinantati si ocoliti de majoritatea oamenilor, doar pentru cã au un copil cu autism. Adultii cu astfel de probleme genetice sunt si mai rãu, pentru cã, spun cei care se ocupã de oamenii cu autism, ei sfârsesc cel mult la un ospiciu.
Primul centru pentru copii cu autism functioneazã de câteva luni la Petrosani, iar sâmbãtã, pãrintii acestor copii, care nu stiu sã perceapã senzorial lumea din jurul lor, n-au invitat sã îi cunoastem, în Parcul Carol Schreter. Acolo a avut loc o manifestare dedicatã Zilei Mondiale de Constientizare a Autismului.
„E o zi care nouã ne dã prilejul sã ne întâlnim cu oamenii din comunitate si sã le explicãm ce înseamnã autismul si cu ce se confruntã acesti copii. Împãrtim balonase, zâmbete si ne bucurãm de soare. Noi am venit în parc de la ora 12,00. cu cretã, baloane de sãpun si copiii nostri”, a spus Alexandra Bogdan, presedinta Asociatiei Autism Helping Hands Petrosani, iar zeci de oameni, împreunã cu copiii lor li s-au alãturat, copiii au luat baloane si au prins în zbor balonase de sãpun.
Acesti oameni vor sã ne spunã, dacã suntem si noi curiosi, cã au copii sãnãtosi, dar care, spre deosebire de altii, nu stiu când trebuie sã zâmbeascã, ori plâng sau tipã fãrã motiv. Este modul lor de a interactiona, fãrã empatie, deseori dar sunt copii de care nu ar trebui sã fugim.
„Credem cã oamenii nu stiu cum sã reactioneze si cred cã e important sã învete cum si noi de asta suntem acum, aici. Cred cã ar trebui sã stim cã sunt copii, ca toti copiii si îsi doresc aceleasi lucruri, doar se comportã diferit, pentru cã ei nu stiu ce sunt normele sociale si nu stiu sã se comporte adecvat, dar învatã si este important ca noi sã fim toleranti si sã îi acceptãm”, a spus Alexandra.
În Valea Jiului existã un singur centru, în Cartierul Aeroport, iar aici vin, 10 copii, desi numãrul lor este de cel putin 6 ori mai mare. Terapiile, însã, sunt greu accesibile, iar recuperarea unui copil este cu atât mai greoaie, cu cât este descoperit mai târziu.
„Pânã acum o jumãtate de an nu exista un astfel de centru. Ne-a luat doi ani sã îl deschidem si a fost foarte greu sã gãsim si sã formãm specialisti. Acum avem, dar este foarte greu. Terapia copilului cu autism e mai complexã. Copilul are nevoie de mai multe tipuri de terapie, de logopedie, de terapia ABA, de integrare senzorialã, în functie de nevoile lor. Toate sunt plãtite de pãrinti. Cu cât copilul stã fãrã terapie, cu atât e mult mai greu de recuperat. De multe ori, vin pãrintii când copilul are 5 ani si spune cã nu se mai înteleg cu el si, la 5 ani, e târziu. De asta, dacã pot sã dau un sfat pãrintilor, este acesta: oricât de greu v-ar fi sã vedeti cã are o problemã, dacã nu mergeti la timp sã îl diagnosticati, luati din sansa lui la recuperare”, a mai adãugat Alexandra Bogdan.
Sâmbãtã, acesti copii si pãrintii lor ne-au dat o lectie în Parcul Carol Schreter, de la ora 12,00.
Diana Mitrache