Raportul împotriva CNH – lucrãturã politicã

Valea Jiului a ajuns la Breaking News si asta pentru cã un raport al Curtii de Conturi scotea în evidentã „grave” nereguli ale fostei conduceri. Cea mai gravã, însã, a fost cea legatã de pretul huilei, care ar fi fost mult sub cel al pietei, din vina CNH.

Directorul de atunci al CNH, Constantin Jujan spune cã va contesta în instantã acest raport si a încercat sã explice cum s-a ajuns la asa zisele nereguli. Cu atât mai mult cu cât, spune Jujan, este prima datã când într-un astfel de raport se dau nume de ministri si directori. Totul a fost doar o lucrãturã politicã, ce va ajunge în instantã.

Pretul, mult sub cel al pietei, a fost mereu o problemã ridicatã de conducerea CNH, iar Jujan spune cã si acum pretul e la fel de mic. „Raportul Curtii de conturi vine în urma unui audit desfãsurat pe perioada a 2 luni de zile: 2 mai – 10 iulie si, într-adevãr, o parte e pe mandatul meu si restul dupã,încã o lunã. S-a dorit un audit al MECMA, au trimis echipa din Bucuresti. Nu este nicio notate, CNH vinde din 1990 sub costurile de productie, huilã. Am explicat mereu cã a fost o perioadã, pânã în 2006, când pretul era reglementat de Consiliul Concurentei (…) Eu am preluat pe perioada mandatului meu un pret de 58 de lei la G Calorie si am ajuns la 67 de lei,asta în conditiile în care în februarie am avut un pret de 75 de lei pe GCal, dupã ce am semnat un protocol cu sindicatele si ministerul. Toate negocierile pentru pret au fost purtate la minister, în prezenta celor de acolo si a Agentiei de Reglementare a pretului în Energie.

Pretul e acceptat de minister, nu poate sã creascã  prea mult, pentru cã altfel se reflectã în pretul MWatt – ului de energie. Pentru minele care primesc subventie este un pret, ce nu trebuie sã fie mai mic ca în tãrile europene, ca sã nu denaturãm concurenta, iar pentru minele viabile, ministerul ar trebui sã fi luat deja de 4 luni o decizie: declarã falimentul, sau le aduce pretul la nivelul real al costurilor. Toate lucrurile astea se stiau la minister, e o luptã politicã si este pentru prima datã când într-un comunicat se face referire la ministri, directori. Pânã acum, comunicatele erau mai seci”, a precizat Constantin Jujan, fost director general al CNH Petrosani în perioada controlului.

Deplasãri la TIB taxate ca ilegale

Un alt punct al raportului vizeazã cheltuieli nejustificate de aproape 14.206 lei, bani pe care cei din CNH i-au dat pe un drum la Târgul International Bucuresti.

„Un numãr de 41 de angajati s-au dus la Târgul International Bucuresti. Acesta se organizeazã o datã pe an. Ei au mers cu un autocar si nu e prima datã când merg. Inginerii sefi electromecanici si sefii serviciilor electromecanice participã în mod traditional la asta. Eu nu am inventat nimic aici. Ba, dimpotrivã, am redus cheltuielile, cã ne costa mai mult cu trenul, asa cum se mergea altã datã. E normal sã participe sã vadã niste produse care intereseazã industria minierã. Nu au fost la Las Vegas”, a precizat Jujan.

Kilometri nu ies la calcul

Deplasãrile la Bucuresti ale echipelor manageriale au fost si ele incriminate. Aici, Curtea de Conturi a stabilit cã s-au cheltuit aproape 9.000 de lei în plus, însã, banii sunt din diferenta de kilometri. Practic, distanta e una pentru Curtea de conturi si alta pentru soferii CNH. Desi drumul e între Petrosani si Bucuresti.

„Este vorba de distantele între localitatea de domiciliu Petrosani si Bucuresti. Noi avem o datã de referintã, ei au alt punct de vedere. Dacã întrebãm pe cineva care e distanta pânã la Bucuresti, dupã care îsi face decontul de benzinã, îi dã o cifrã si lor le-a dat alta”, motiveazã Jujan.

Salopete grele, salopete usoare

Nici la spãlãtorie nu e mai bine. Acolo diferentele constau în cantitatea de haine ce ajung în masina de spãlat, însã, într-un fel trag la cântar rufele murdare si altfel cele gata spãlate si de aici o diferentã de 486.620 de lei. „Curtea de Conturi are alte date cu privire la cantitãtile ce au fost spãlate (n.r. salopetele muncitorilor). Eu fac precizarea cã, am asigurat cadrul în care sã se facã acest lucru. Este contract si preturile sunt mai mici decât în trecut. Contractul a fost disociat între spãlarea salopetelor si curãtenie. A fost o licitatie, nu e din Valea Jiului.

Raportul se referã strict la cantitãtile de echipament care a fost acceptat.  Ce considerati echipament care se spalã: cel care intrã murdar, noroit si ud la spãlat, ori cel care iese uscat de la spãlat?, pentru cã aici e diferenta de cantitate”, mentioneazã Constantin Jujan.

Fostul director, Constantin Jujan spune cã va contesta raportul si acesta îsi va urma cursul firesc. CNH a depus o contestatie si decizia Curtii de Conturi nu e finalã.

Diana Mitrache

Advertisements

6 comentarii la „Raportul împotriva CNH – lucrãturã politicã

 • 5 octombrie 2012 la 07:36
  Permalink

  Cine are urechi de auzit sa auda! S-ar putea ca peste 4 ani ce i se intampla lui Jujan sa i se intoarca si lui Dragoi! Adica o facatura …politica!

 • 5 octombrie 2012 la 08:59
  Permalink

  Cum au putut ,,specialistii” curtii de conturi,dupa doua luni de control sa constate aceste deficiente puerile care la o contestatie vor fi desfintate imediat.Este clar o facatura politica naiva.

 • 5 octombrie 2012 la 11:38
  Permalink

  Astia de curtea de conturi,nu au stiut unde sa caute,se vede de la o posta ca sunt diletanti.Numai fierul asa zis „vechi” ,disparut fara urma,se regaseste in bunastarea unora putea fi o pista,culmea e ca-n presa locala au si aparut articole concrete,cu poze cu masini ce carau asa zisul fier vechi,rezultatul ? ramane cum am stabilit .In privinta pretului la huila,dir general era un simplu executant,vinovatii trebuie cautati mai sus !

 • 5 octombrie 2012 la 13:18
  Permalink

  Domnule Jujan cred ca venit timpul sa mergi un pic pe la mititica

 • 5 octombrie 2012 la 13:38
  Permalink

  Este o lucratura a gorjenilor (Condescu,Sorin Gaman,Victor Ponta,….).

 • 5 octombrie 2012 la 16:14
  Permalink

  Toti ati fost compromisi si ati fost de acord cu aceste matrapazlicuri.Conducerea+sindicate=5.8 la mie din fondul de salarii si acum va dati de parca ,usturoi nu ati mincat si nici gura nu va miroase.CNH nu are voie sa exporte huila ,Mintia,Paroseni au voie sa cumpere huila din alte state,daca au nevoie de mai multa huila de ce s-au hotarit sa inchida minele din Valea Jiului in timp ce alte state din UE deschid si redeschid exploatari miniere.Poate acest circ este pentru a distrage atentia de la problemele reale,divizarea CNH,societatea de inchideri de mine Valea Jiului,infiintarea Complexului Energetic Hunedoara sau poate chiar privatizarea pe 1 leu

Comentariile sunt închise.