Sunt doar în clasa a III-a, dar au venit pânã la statia de tratare a apei, pe Jiet, ca sã vadã cum apa, pe care ei o gãsesc la robinet, are nevoie sã fie tratatã. Stiu ei cã vine din munti, dar aici au aflat cã apa nu se bea asa cum o vedem în pâraie. Fiecare are o micã ideea despre cum trece apa prin diverse procese, dar mai ales stiu cã trebuie sã o economiseascã si sã aibã grijã sã nu o polueze. „Nu putem trãi fãrã apã. Am mai fost, când eram micã la statia de tratare, dar voiam sã mai vãd o datã cum e. Nu stiu de unde vine, decât cã ea coboarã din munti si vreau sã aflu aici”, a spus o fetitã, iar o alta ne-a arãtat un desen pe care ni l-a si descris:
„Aici am ilustrat muntii si mai jos, apa. Fãrã ea nu am putea trãi. Omul, dar nici animalele nu trãiesc fãrã apã, ca si plantele, iar dacã apa este poluatã, pestii pot sã moarã”, ne-a explicat ea desenul. „Eu am venit sã vãd cum se trateazã apa si sã învãt cum pot avea grijã, ca sã nu o poluez. Trebuie tratatã pentru cã ne ajutã sã trãim, toti: oameni, plante, animale”, ne-a spus un bãietel.
Iar pentru o fetitã, a fost o dublã sãrbãtoare, pentru cã, de ziua ei, a aflat cã este si Ziua Mondialã a Apei. „Sunt foarte fericitã pentru cã azi e ziua mea si mã simt foarte bine când vãd cã nu este poluatã si o protejeazã lumea, pentru cã fãrã apã nu am putea sã trãim si ar fi un desert nelocuit”, a spus sãrbãtorita clasei.
Statiile de tratare a apelor din zona Vãii Jiului, dar si Barajul de la Valea de Pesti au fost locuri în care copiii au ajuns, ca sã vadã cã apa de la robinet trece prin diverse procese. Si ei au aflat de la cei mari, specialistii sistemului, cã sloganul din 2019 este legat de alimentarea cu apã a populatiei. „Ca de fiecare datã, noi sãrbãtorim Ziua Apei si vrem sã arãtãm importanta apei pentru tot ce înseamnã viata noastrã de zi cu zi. Anul acesta, logo-ul este „Apã pentru toti”, lucru care cumva face parte si din obiectivele noastre, ale celor de la Apa Serv. De fapt, este chiar principalul obiectiv, prin care noi vrem sã asigurãm cantitatea de apã necesarã, de calitate, care sã ofere un trai decent tuturor cetãtenilor din Valea Jiului”, a spus Cristian Ionicã, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
În cadrul Conferintei Natiunilor Unite de la Rio de Janeiro, 1992, ziua de 22 Martie a fost declaratã Ziua Mondialã a Apei.România sãrbãtoreste aceastã zi din anul 1993. Sãrbãtorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atentia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejãrii cantitative si calitative a apelor si de a pune în luminã rolul, îndatoririle si responsabilitãtile celor ce trebuie sã întretinã, valorifice si protejeze resursele de apã. Ziua Mondialã a Apei reprezintã o zi de observatie internationalã ce tinteste sã inspire populatia globului la cunoasterea realitãtilor sectorului, dar si constientizarea actiunilor ce dãuneazã la nivel global resurselor de apã.
Diana Mitrache