Remediul miraculos care a uimit medicii, seva de mesteacãn, este adunatã în aceastã perioadã în pãduri sau chiar din apropierea casei, acolo unde se gãsesc astfel de copaci. Cu ajutorul unor instalatii improvizate, zeci de oameni recurg la metode vechi prin care colecteazã seva de mesteacãn. Este un adevãrat medicament pe care natura, acum, timp de o lunã, în prima parte a primãverii, ni-l dã gratis, iar multi oameni au învãtat sã profite de el. Cei care recurg la acest obicei ne explicã de ce o fac.
„Am vãzut efectele benefice pe care le are si, având aici, la umbra casei mestecenii, am hotãrât sã recurgem la aceastã experientã. Este al doilea an când facem asta si noi credem în efectele bãuturii”, spune un bãrbat pe care l-am gãsit în Lonea, într-o zonã cu o micã pãdure de mesteceni, lângã casa lui. Procedeul este simplu si e mostenit din generatii în generatii, iar acum, de când existã internetul si informatiile sunt la îndemâna tuturor, lucrurile par si mai simple si, cu o simplã crestãturã în coaja copacului, seva curge în bidoane
„Se dã o gaurã în copac, se introduce un furtun pe diametrul gãurii respective si punem apoi un vas de colectare. Numai o lunã de zile se poate recolta, din martie, pânã prin mijlocul lunii aprilie. Se zice, însã, cã e foarte bunã mai ales pentru ficat, dar si pentru alte functii ale organismului. Gustul e ca de apã, un pic dulceagã”, mai spune omul, care bea acest lichid miraculos în loc de apã, ca tratament.
Bãutura astfel obtinutã, spun specialistii, este un foarte bun tonic fizic si psihic. Pentru efecte benefice se administreazã 2 ml de câte 2 ori pe zi, dimineata si seara, timp de 3-4 sãptãmâni la adulti, iar la copiii peste 10 ani, 1 ml de douã ori pe zi, în acelasi interval.
Mesteacãnul are proprietãti diuretice, antiinflamatoare si antibacteriane,–combate reumatismul, dacã se administreazã 1 litru pe zi timp de 3 sãptãmâni,– dar poate fi folosit si în bolile de ficat. Cei care recolteazã seva spun, însã, cã au grijã ca pomul sã nu sufere, dupã acest procedeu. „Cu lut, pentru cã avem în zonã si astup gaura cu lut ca sã nu îi dãunãm copacului. Am apoi mare grijã de el”, mai spune omul. Site-urile de specialitate sunt pline de sfaturi, din care poti afla de la procedeul de recoltare, pânã la cel de folosire în tratamente. Dacã vreti sã preparati singuri seva de mesteacãn, colectati seva în lunile martie si aprilie, atunci când copacul revine la viatã. Dupã colectare, seva va fi strecuratã cu ajutorul unui tifon. Este necesar ca, dupã ce se încheie colectarea, crestãtura fãcutã în trunchi sã fie acoperitã cu cearã, rãsinã sau smoalã, pentru ca astfel mesteacãnul sã nu fie supus la unele infectii ce se pot strecura prin acea crestãturã, ferindu-l de boalã sau chiar de uscare si de moarte.
Diana Mitrache