Profesorul George Litraczeck nu mai este. Vestea tristã a venit la sfârsitul sãptãmânii trecute, iar Societatea Romanã de Anestezie – Terapie Intensivã a trimis un comunicat în care îsi exprimã regretul. Era omul care a pus bazele în România disciplinei Anestezie si Terapie Intensivã, iar de-a lungul timpului, am avut onoarea sã îi trec pragul casei sale. M-a învãtat sã apreciez locul în care trãiesc, pentru cã se retrãsese la Petrosani, într-un bloc turn, iubea muntii si mi-a arãtat multe din ultimele sale proiecte.
„Prin disparitia academicianului George Litarczek, una dintre ultimele personalitãti enciclopedice ale României curate, întreaga comunitate medicalã este, de astãzi înainte, mult mai sãracã. Discipolii domniei sale de pe toate meridianele globului trebuie sã se arate a fi demni de imensa mostenire transmisã si au datoria de a-i duce mai departe visul despre o lume a valorilor, a meritelor si a demnitãtilor câstigate doar prin onesta strãduinta zilnicã sub semnul credintei în Dumnezeu!”, a transmis Societatea Românã de Anestezie – Terapie Intensivã într-un comunicat de presã.
George Litarczek s-a nãscut la 22 decembrie 1925 în Boston, SUA, acolo unde pãrintii sãi se aflau dupã ce tatãl sãu, prof. Gheorghe Litarczek, primise o bursã Rockefeller. Putea sã locuiascã oriunde în lume, dar a ales Petrosaniul pentru ultimii ani din viata sa, lucru ce a determinat administratia localã de aici sã îi confere Titlul de Cetãtean de Onoare.
„Prin disparitia unui om de mare valoare cum a fost dr George Litarczek, întreaga comunitate este, de astãzi înainte, mult mai sãracã. Membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei de Stiinte Medicale, al Academiei Oamenilor de Stiintã si presedintele Societãtii Române de Anestezie si Terapie Intensivã, dr. George Litarczek a fost si Cetãtean de Onoare al municipiului Petrosani, în ultimii ani de viatã fãcându-ne cinstea de a locui efectiv în comunitatea Petrosaniului, cãreia i-a adus, astfel, un plus de valoare. Amintirea doctorului George Litarczek va rãmâne vesnicã în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut sau au avut mãcar sansa sã-l întâlneascã în calitatea sa de medic”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Mi-a vorbit, de fiecare datã, despre dragostea sa pentru Parâng, a zburat cu parapanta si mi-a dat mereu lectii de viatã.
Membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei de Stiinte Medicale, al Academiei Oamenilor de Stiintã si presedintele Societãtii Române de Anestezie si Terapie Intensivã, cetãtean american, de origine germanã, profesorul dr. George Litarczek se retrãsese, de ani buni, la Petrosani, într-un bloc turn din care, asa cum ne-a mãrturisit, vedea orizontul, muntii si m-a invitat si pe mine sã îi savurez privelistea, împreunã cu echipa din redactie.. Ar fi putut sã locuiascã oriunde în lume, însã, aici e locul în care se retrãsese sã îsi scrie memoriile, ori ultimele cãrti de studii. Când l-am întrebat de ce? A zis sã aruncãm o privire pe geam si sã ne uitãm în jur. „Unul care este profesor universitar, academician, cu toate onorurile, purtãtor de Steaua României, pleacã din Bucuresti si vine la Petrosani. Nu vã mirati? Am motive! Petrosaniul e o localitate unicã în România, cu munti si vãi si are 4 masive de 2000 de m în jur. (…) Nu zic cã nu e splendid în Hawaii, dar eu, toatã viata mea, am fost un an în tarã, în vacantã, unul, în strãinãtate si am cam vãzut lumea (…). Am venit aici pentru oameni. Voi stiti cã sunteti altfel decât bucurestenii? Sunteti prietenosi, apropiati si eu m-am integrat aici perfect. Cã sunt trecãtori, te izbesti de ei în magazine, ori îi cunosti personal, sunt de pus la inimã. Si atunci: prietenii, natura, muntii, climã, toate m-au fãcut sã aleg Petrosaniul”, îmi spunea, în vara anului trecut, profesorul George Litarczek, în apartamentul sãu de unde vedea muntii.
Si mi-a mai zis ceva: o aprecia enorm pe fosta sa studentã doamna dr Petronela Sodolescu, de la Spitalul de Urgentã din Petrosani. „Din toatã tara, cât e ea, s-a fãcut cã am avut niste elevi care au învãtat anesteziologia de la mine. Unul dintre ei este dr Petronela Sodolescu, un motor medical, cea mai activã fiintã pe care am putut sã o vãd în medicinã. (…). Ea vorbeste la 3 telefoane odatã, dã 7 ordine concomitent si asa mai departe. Ea e unul dintre motivele venirii mele aici, fiind unul dintre cei mai buni elevi, din cei cam 1000 pe care i-am avut ”, spunea profesorul.
Diana Mitrache