În comunitãtile de momârlani din Valea Jiului, Pastele este cea mai importantã sãrbãtoare crestinã. Începând de luni s-a lãsat postul Pastelui, iar oamenii locului s-au pregãtit pentru aceastã perioadã, care pentru ei înseamnã una de curãtire spritualã.
“Noi, momârlanii suntem oameni credinciosi si asteptãm cu mintea si sufletele noastre acest post atât de important. Fie cã bunãtatea si milostivenia lui Dumnezeu si a lui Hristos sã se reverse peste noi toti oamenii din toatã lumea si acest Post sã ne facã sã mai meditãm la ce facem bine, ce nu facem bine, sã mai schimbãm câte ceva la noi si cel mai important sã ne iubim si ajutãm aproapele deoarece suntem toti frati”, spune un momârlan din Valea Jiului.
Momârlanii tin postul mare ca Învierea sa îi prindã curati la suflet si la trup. Alimentele necesare postului sunt pregãtite încã de cu toamna, asa încât sã nu lipseascã absolut nimic.
Asa cã, având în cãmarã si în pivnitã varzã, orez, ceapã, cartofi, fasole, murãturi, gemuri, momârlanului nu îi este greu sã tinã post, mai ales cã trãieste cu credinta bine înrãdãcinatã în suflet.
Denumiti adesea “urmasi ai dacilor“, momârlanii au fost primii locuitori ai asezãrilor de munte din zona Hunedoarei, cu mult înaintea altor popoare.
Mândri gospodari, momârlanii s-au ocupat de când se stiu cu cresterea animalelor si cu agriculturã, lãsând la o parte progresul tehnologic si directia în care se îndreaptã restul oamenilor. Oameni simpli, cu fricã de Dumnezeu si chef nebun de viatã, momârlanii respectã si acum traditiile mostenite de acum sute de ani si poarta cu mândrie costumul national.
Cosmin BACIU