Paramedicii SMURD din judetul Hunedoara si alte patru judete din tarã s-ar putea  pensiona mai devreme. Acest lucru va fi  posibil doar dacã o initiativã legislativã depusã de deputatul ALDE, Marius Surgent va ajunge lege.  Deputatul Marius Surgent solicitã preluarea paramedicilor SMURD din judetele Hunedoara, Arad, Maramures, Mures si Sibiu de cãtre Inspectoratele Judetene pentru Situatii de Urgentã.
„În decembrie, am depus în Parlament împreunã cu un coleg de la Arad o initiativã legislativã în ceea ce priveste Salvitalul. Nu este firesc ca în 5 judete din tarã, aceste  servicii sã fie plãtite de cãtre contribuabili, prin UAT-uri si Consiliu Judetean. Celelalte judete din tarã sunt subventionate de cãtre Guvern prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã”, a declarat, la Petrosani, Marius Surgent, deputat ALDE.  Potrivit unui proiect de lege propus de parlamentari PSD, ALDE, PNL si USR, se propune ca  „personalul cu pregãtire paramedicalã în cadrul echipajelor SMURD  specializate în acordarea primului ajutor calificat, aflate pe raza judetelor Arad, Hunedoara, Maramures, Mures si Sibiu se preia cu statut de cadru militar de cãtre inspectoratele pentru situatii de urgentã din judetele mentionate”. De asemenea, în proiectul de lege se mai mentioneazã cã o parte din specialistii instruiti în acordarea primului ajutor calificat si implicit în asistentã medicalã de urgentã prespitaliceascã „se preia cu statut de  soldat profesionist”.
“Am fãcut aceastã initiativã pentru a degreva autoritãtile locale si Consiliul Judetean de plata acestor sume care nu sunt deloc mici, iar pe de altã parte, angajatii de la Salvital sã beneficieze de drepturile pe care le au colegii care fac aceeasi muncã, dar care sunt încadrati la Inspectoratele pentru Situatii de Urgentã, care au altã remuneratie, au alte drepturi, au alt statut social si beneficiazã, inclusiv, de o reducere a anilor pentru pensionare”,  a mai spus deputatul Marius Surgent. Camera Deputatilor este prima camerã sesizatã. În expunerea de motive, autorii spun cã „în ultima perioadã au fost primite tot mai multe semnale ale autoritãtilor publice locale referitoare la imposibilitatea suportãrii cheltuielilor de functionare ale serviciilor voluntare pentru situatii de urgentã”. Acestia se referã la cheltuieli de întretinere a echipajelor de interventie si a celor necesare salarizãrii personalului angajat al serviciilor voluntare pentru situatii de urgentã.
Cosmin BACIU