Straja a devenit, în ultimii ani, o alternativã viabilã la mineritul din Valea Jiului. Statiunea montanã este singura din Valea Jiului care atrage în fiecare sezon sute de mii de turisti. Ba mai mult, Straja a devenit un punct de atractie si pe perioada de varã. Sunt zeci de tabere organizate în munte, majoritatea dedicate copiilor. Toate acestea pot fi, însã, închise, dacã vacanta intersemestrialã a elevilor va fi eliminatã din structura noului an scolar.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu,  cunoscutã si sub denumirea de “Abramburica”, în urma abramburelilor din sistemul educatio-nal pe care le-a fãcut, pune în cap si turismul. Cabanierii din Straja sunt extrem de nemultumiti de faptul cã vacanta intersemestrialã a elevilor ar putea fi eliminatã din structura noului an scolar.
„Am luat act cu îngrijorare despre faptul cã structura anului scolar 2019-2020 urmeazã a suferi modificãri dramatice, în sensul cã vacanta intersemestrialã, care de regulã în ultimii ani a fost în luna februarie, sã fie stabilitã în perioada decembrie-ianuarie, prin suprapunere cu actuala vacantã de iarnã, iar luna februarie sã fie dedicatã cursurilor. (…) În ipoteza în care vacanta din luna februarie ar fi eliminatã ar avea impact negativ direct si major cu privire la numãrul turistilor în România”, precizeazã membrii asociatiei prin solicitarea lor. Ca o mãsurã de protest, cei din Straja au afisat un banner imens în statiune.

Mesajul este foarte clar „NU desfiintati vacanta din februarie! Elevii vor sã schieze”. Mesajul celor din Straja vine ca urmare a anuntului fãcut de ministru Educatiei, Ecaterina Andronescu, potrivit cãruia elevii nu vor mai avea vacantã intersemestrialã, în luna februarie, pe motiv cã „stau prea mult acasã si uitã materia”.Un parlamentar hunedorean vine sã sustinã demersul cabanierilor din Straja. Parlamentarul îi solicitã ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu lãmuriri pe marginea structurii noului an scolar. Parlamentarul aratã cã destinatia turisticã Valea Jiului depinde de vacanta intersemestrialã a elevilor.
“În Valea Jiului din judetul Hunedoara, respectiv în municipiile Petrosani, Vulcan, Lupeni si orasele Petrila, Aninoasa, Uricani, continuã sã existe un învãtãmânt de foarte bunã calitate. Cu toate problemele economice si sociale existente în zonã, cadrele didactice împreunã cu elevii demonstreazã prin rezultatele obtinute cã sunt printre cei mai buni. Dar Valea Jiului este si o important zonã turisticã unde pãrintii acestor copii desfãsoarã o afacere în turism sau sunt angrenati în aceste activitãti ca salariati. având în vedere declaratiile publice ale  dumneavoastrã privind modificarea structurii anului scolar 2019-2020 prin eliminarea vacantei intersemestrialã din luna februarie, Asociatia Pro Straja cu sediul în municipiul Lupeni, judetul Hunedoara, v-a transmis (…) o adresã prin care sunteti rugatã sã analizati si sã acceptati propunerea lor de a mentine vacanta din luna februarie”, aratã parlamentarul.
Cosmin BACIU