Ziua Internationalã a Femeii, sãrbãtoritã în vremurile noastre la date de 8 martie, a avut de-a lungul istoriei diferite denumiri, femeia fiind sãrbãtoritã încã din Antichitate.
În Grecia anticã, oamenii dedicau un festival anual de primãvarã zeita Rhea, mama tuturor zeilor, iar românii, de asemenea, sãrbãtoreau un festival de primãvarã numit Hilaria, care era dedicat unei zeite-mamã pe nume Cybele. Alte origini mai recente legate de Duminicã Mamei dateazã din anii 1600, în Anglia, când se sãrbãtorea ziua mamei în a patra duminicã a Postului Pastelui. Unele povesti spun cã oamenii se întorceau în aceastã zi la „mama” lor, biserica. Era vorba de bisericã în care au fost botezati când erau bebelusi sau biserica la care participau la slujbã când erau copii. Iar acest lucru – aceastã sãrbãtoare ineditã – reunea comunitãtile si aducea laolaltã oameni care nu se mai vãzuserã de multã vreme. În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat femeia în urma unei initiative a Partidului Socialist American. Zece ani mai târziu, mai precis dupã Primul Rãzboi Mondial, în cadrul unei Adunãri Generale a ONU a fost stabilizã ziua de 8 martie pentru a marca acest eveniment.
Ziua Internationalã a Femeii, nãscutã în urma unei revolte
În anul 1908 peste 15.000 de femei din Statele Unite ale Americii au protestat pentru a obtine mai multe drepturi. Sloganul marii revolte din 1908 a fost “Pâine si Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economicã, iar trandafirii – o îmbunãtãtire a calitãtii vietii lor. În SUA acelor vremuri existau mai multe nedreptãti si discriminãri care fãceau ca femeia sã fie pusã la un nivel inferior.În anul 1909, în urma unei declaratii a Partidului Socialist din America, prima Zi Nationalã a Femeii a fost sãrbãtoritã pe 28 februarie.Anul 1975 a fost declarat „Anul International al Femeii” de Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Începând cu acest an, Ziua Internationalã a Femeilor a fost adoptatã de multe dintre Guvernele tãrilor care pânã atunci nici nu aflaserã de existenta ei. În tara noastrã s-au mentinut obiceiurile de dinainte de 1989, când copiii fãceau cadouri mamelor, bunicilor, învãtãtoarelor si profesoarelor.
Ziua Mamei si Ziua Internationalã a Femeii, în România
La noi, Ziua Mamei se sãrbãtoreste, în mod oficial, începând cu anul 2010, în prima duminicã a lunii mai. Ziua Mamei a fost instituitã prin Decretul 1468 pentru promulgarea Legii pentru instituirea Zilei Mamei, semnat de presedintele României de la acea vreme, Traian Bãsescu, la 13 octombrie 2009 si publicat în M.O. 694/15 octombrie 2009. Prin acelasi Decret, a fost promulgatã si Legea pentru instituirea Zilei Tatãlui, care se sãrbãtoreste, începând cu anul 2010, în cea de-a doua duminicã a lunii mai. Prin sãrbãtorirea Zilei Mamei este subliniatã importanta acesteia în viata de familie si în universul copilului.
Pânã în anul 2009, România era printre putinele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a Mamei, a marcat doar Ziua Femeii – 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificatii, respectiv o sãrbãtoare, în principal, a mamelor, dar si a prietenelor, iubitelor, a femeii în general. Si astãzi, ca o obisnuintã a multilor ani ai comunismului si cei de dupã schimbarea regimului, 8 Martie o are în centrul sãrbãtorii Zilei Internationale a Femeii pe mama, cea mai importantã femeie din viata fiecãruia, iar copiii sunt educati în scoli exact în aceeasi manierã.