S-a deschis târgul de mãrtisoare

În Petrosani, pe artera centralã a municipiului, au sosit cei care vând traditionalele mãrtisoare. Brose viu colorate, mici insigne de pus în piept si  nelipsitele jucãrii  pentru copii, au împânzit deja zona, iar comerciantii abia se instalau luni dimineatã.
Unii vin de departe, dar nu e prima datã si, dacã le-a mers bine în ultimii ani, acum au revenit. Vin sã ne spunã ce se poartã si ce sperã ei sã vândã cel mai bine.
„Vin de la Buzãu. Se cautã mai mult brose, dar si jucãrii, pãpusele ce  pot oferite drept cadouri pentru fetite. Sã vedem cum va fi anul acesta. Anul trecut a fost binisor si, dacã am fãcut vânzare  în fiecare an, anul acesta suntem siguri, cã e si timp frumos”, ne-a  spus unul dintre primii comercianti care se instalau luni dimineatã în târg. Printre brose ce  imagineazã floricele,  fluturasi si mici gâze  colorate, gãsim, anul acesta, de mãrtisor si pantere, pisici, broaste testoase si nelipsitele bufnite. Sunt la modã, sunt tipãtoare sau mai delicate, însã, toate sunt oferite de sãrbãtoarea care la noi, la români, coincide cu prima zi de primãvarã.
Snurul rosu cu alb, împletit ca simbol al mãrtisorului, mai atârnã la câte un mãrtisor, mult adus spre epoca în care trãim si  personajele din desene animate nu lipsesc nici ele, sub forma unor mici mãrtisoare de prins la rever. Traditia de mãrtisor este valabilã doar la români si este legatã de un mic obiect de podoabã legat de un snur împletit dintr-un fir alb si unul rosu. Femeile si fetele primesc mãrtisoare si le poartã pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primãverii.
Diana Mitrache

Advertisements