Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, sustine cã formarea unui mix energetic reprezintã, de fapt, acordarea unui ajutor de stat companiilor producãtoare de energie pe bazã de cãrbune.
Acesta sustine cã sunt variante de lucru pentru Complexul Energetic Hunedoara, astfel ca mãcar o parte din entitatea energeticã sã producã energie electricã. Oficialul de la Consiliul Concurentei a vorbit miercuri despre intentia Ministerului Energiei de a realiza un mix energetic, produs al termocentralelor si hidrocentralelor.
”Simplul fapt cã eu amestec tehnologiile nu vãd ce ar modifica pretul pietei. Este wishful thinking cã, dacã le punem la un loc, nu o sã mai fie pretul mare. Dacã tehnologia cea mai scumpã de care nu mã pot lipsi va fi cãrbunele, cum este în momentul de fatã, tot cãrbunele o sã-mi dea pretul de închidere de piatã, indiferent cum mã joc eu cu companiile. Exceptând cazul în care vreau, de fapt, sã fac subventionãri încrucisate. (…) Categoric, nu spune nimeni cã o companie trebuie sã fie monotehnologicã, dacã este eficient pentru ele nu au decât sã se dezvolte pas cu pas si acest lucru se întâmplã. Natural se duc în aceastã directie, dacã are sens economic”, a spus Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, într-o dezbatere pe teme de energie.
Oficialul de la Consiliul Concurentei considerã cã o astfel de mãsurã nu rezolvã problema pretului energiei electrice. În plus, o astfel de combinatie înseamnã mascarea unor probleme.
“Dacã numai vrem sã facem un mismas, sã punem gunoiul sub pres, asta nu cred cã este legal, pentru cã tot ajutor de stat este. Pentru mine, faptul cã muti bani de la compania profitabilã la compania neprofitabilã este ajutor de stat. Iar dacã muti de la centru profit, în cadrul companiei integrate, în centrul de pierdere, eu o vãd tot ajutor de stat. Acest lucru nu va ajuta o iotã la rezolvarea problemelor de legislatie europeanã”, a mai subliniat sursa citatã. Oficialul Concurentei a oferit drept exemplu situatia din sectorul huilei, care pânã acum a necesitat ajutoare de stat de un miliard de euro, dupã ce au fost sterse datorii, au fost acumulate unele noi, iar activele au fost mutate pe o nouã companie, care însã nu a reusit sã depãseascã stadiul de gaurã neagrã.
„Eu mi-as dori, cât avem presedintia (Consiliului UE – n.r.) si usile se deschid mai usor la Bruxelles, as vrea sã scoatem contractele de capacitate, mecanismele de capacitate, care sunt parte a solutiei pe care o avem pentru Hunedoara. Sã facem o Hunedoarã mai micã, cu costuri mai mici, subventionatã pentru acele momente când avem într-adevãr nevoie de ea, pânã când Romgaz sau altcineva vine si face investitii pe gaze acolo. Planul este destul de avansat si avem sanse rezonabile, chiar dacã ne va lua ceva timp”, a mai adãugat Chiritoiu, la ZF Power Summit. Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat cã Ministerul Energiei are în plan reorganizarea productiei de energie prin înfiintarea unei noi companii în care sã fie incluse atât centralele pe cãrbune, cât si cele hidro.
Monika BACIU