Cu tractoarele si cãrutele, pe platformã, spre Deva. Asa sunt nevoiti sã se descurce oamenii gospodari  din cãtunele Vãii Jiului, oameni pentru care o zi, cât dureazã drumul dus-întors de la Deva, înseamnã o zi în care pierd bani si timp pretios în defavoarea gospodãriei.
S-au unit cu totii si au venit sã le cearã celor de la Consiliul Judetean ajutorul.
„Noi, ca sã facem ITP-ul la tractoare, trebuie sã mergem la Deva. Asta înseamnã, platformã, cost, zi pierdutã, care e din timpul meu de lucru. Sã vinã ei aici, noi ne grupãm mai multi. Mai greu prima datã, cã apoi, venim noi, toti, odatã, dar ne grupãm.  Asa, acum e  o zi pierdutã, apoi 400 – 500 de lei platforma,  o masã soferului. E scump si asta doar ca sã ajungem sã transportãm tractorul, apoi ITP-ul,  alt cost, plus ziua pierdutã”, spune Mucenic Rusu, proprietar de tractor din zona Slãtinioara.
„Noi, toti cei care stãm la sat, avem utilaje, tractoare, cu trebuie sã ne deplasãm la Deva, sã ne facem ITP-ul si am cerut sprijin. Cineva sã gãseascã o slutie sã nu mai ducem tractoarele si cãrutele”, mai adaugã si Matei Rusu, un alt gospodar.
În plus, oamenii spun cã sunt considerati hoti, dacã îsi aduc lemne de propriile terenuri. Asta, pentru cã întâi muncesc o zi în pãdure, apoi crengile pe care le gãsesc acolo, dacã vor sã le ia, trebuie întâi sã procure bon de la Ocolul Silvic si apoi sã se întoarcã, dupã o zi de umblat prin birouri, dupã ele în pãdure. Altfel, riscã sã ia amendã de la jandarmi.
„Noi avem proprietãti  particulare si, mai ales acum, dupã zãpada care a doborât copacii, trebuie sã ne curãtãm terenurile. Noi, locuind în zona opusã, cum ar fi Slãtinioara si am proprietatea în Dâlja Micã, pun lemnele în cãrutã si, indiferent ce e, jandarmii ne opresc. Ne trebuie bon de transport”, explicã unul dintre gospodari.
„Eu merg la pãdure, curãt douã-trei zile, rezultã o cãrutã de lemne. Nu le pot aduce. Ca sã fac acte,  trebuie sã cobor cu cãruta goalã, stau la Ocol douã, sau 3 ore, astept pãdurarul sã îmi facã avizul de transport. Apoi, urc iar la pãdure si cobor cãruta de lemne. Cerem o formã mai  permisivã, cã noi asta nu avem. Eu, din proprietatea mea, sunt considerat hot, dacã mã prind jandarmii”, mai spun oamenii.
Toate aceste probleme le-au fost expuse celor de la Consiliul Judetean Hunedoara. Mircea Bobora, presedintele CJH a promis si chiar a luat legãtura cu cei de la ITP, tocmai pentru ca oamenii sã nu mai plece cu utilajele spre Deva. Costel Avram, administratorul public al judetului Hunedoara, la rândul sãu a explicat cum se poate rezolva situatia.  „Am luat legãtura cu seful RAR-ului. Dimineatã am avut o discutie cu presedintele CJH ca sã venim aici azi si acesti oameni nu vor mai face drumul spre Deva. Tractoarele e si normal cã nu puteau sã circule pe drumul national. Vin ei si de sãptãmâna viitoare lucrurile intrã în normalitate. Si voi avea discutii si la Directia Silvicã si cu seful Jandarmeriei, sã vinã la fata locului ca sã gãsim solutii si pentru asta”, a explicat Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Diana Mitrache