Ministrul Turismului: ”Astept ca autoritãtile locale sã depunã proiecte”

Ministrul Bogdan Trif a declarat la Bruxelles, cã Valea Jiului se poate dezvolta prin turism si pentru asta asteaptã ca autoritãtile din zonã sã vinã cu propuneri de finantare.  Sunt si bani si  bune intentii, iar dupã preluarea presedintiei de la Consiliul Europei, ministrul sustine cã si-a propus reactivarea Grupului de lucru Crestere si Competitivitate – formatul turism. „Turismul este o alternativã la absolut orice în România. (…) Cu sigurantã, si Valea Jiului  poate fi transformatã într-o zonã turisticã. Noi asteptãm autoritãtile publice locale sã vinã sã depunã proiecte. Avem un masterplan de investitii în turism, avem bani si am simplificat si procedura de acordare a acestor finantãri. Sã nu uitãm cã în sedinta de Guvern a fost votat si  bugetul multianual pentru turism si avem toate premisele sã dezvoltãm turismul si acolo. Asteptãm autoritãtile locale sã vinã sã depunã proiecte în turism”, a declarat pentru HD365.ro, Bogdan Trif, ministrul turismului.
Ministrul a spus cã asteaptã o îmbunãtãtire a tot ce însemnã digitalizarea, sustenabilitatea sectorului, economia colaborativã, schimbãri climatice, supraaglomerarea destinatiilor stabilite etc. si care sã sprijine statele membre în elaborarea strategiilor nationale.
Mai mult, prin aceastã initiativã, împreunã cu statele membre, România doreste sã semnaleze necesitatea elaborãrii unui document strategic, care sã înlocuiascã sau sã actualizeze Comunicarea Comisiei din 2010 intitulatã „Europa, destinatia turisticã favoritã la nivel mondial – un nou cadru politic pentru turismul european”, adaptând-o la evolutiile pietei unice si ale pietei unice digitale. Concluziile Consiliului vor fi supuse adoptãrii în cadrul reuniunii Consiliului Competitivitate la sfârsitul lunii mai 2019 (27-28 mai). „Turismul reprezintã o prioritate. Turismul, la nivelul UE, este 10%, ceea ce reprezintã destul de mult. Trebuie sã ne adaptãm politicile cerintelor anului 2019, sã activãm grupul politic pe turism, grup care nu a mai actionat de 5 ani. (…) Este foarte important sã punem accent pe digitalizare, pentru cã acum aproape toate lucrurile se întâmplã în format electronic, pe internet si trebuie sã fim pregãtiti. (…)Vom avea o analizã exactã a turismului. O sã promovãm UE ca destinatie unicã. Sã nu uitãm cã acum nu se întâmplã asta si cãutãm sã gãsim si o linie de finantare a acestui sector, care nu beneficiazã acum de o linie de finantare”, a conchis ministrul Bogdan Trif.
În prezent, nu putem vorbi despre dezvoltarea turismului fãrã a mentiona noile tehnologii care transformã oferta si cererea de servicii turistice, iar adaptarea la noua economie digitalã este o necesitate pentru o destinatie dacã doreste sã-si mentinã si sã-si îmbunãtãteascã competitivitatea în domeniul turismului. Pentru a profita de avantajele pe care tehnologia le oferã pentru sectorul turismului, trebuie sã dezvoltãm politicile, structurile, programele si climatul care favorizeazã antreprenoriatul.
Diana Mitrache

Advertisements

2 comentarii la „Ministrul Turismului: ”Astept ca autoritãtile locale sã depunã proiecte”

  • 20 februarie 2019 la 21:01
    Permalink

    Vrea sa arate ca el doreste sa lucreze pentru Valea Jiului ! De ce nu se fac investitii in Domeniul Schiabil Parang , Statiunea Montana Pasul Vulcan , Schi in Petrila , …

  • 21 februarie 2019 la 14:37
    Permalink

    Cine sa faca proiecte?Mai bine le fac ministerul iar cei din primarii sa dea copy-paste

Comentariile sunt închise.